asia : Prosze pomóżcie!Najdłuższa przekątna graniastosłupa szesciokątny boczny tworzy
płaszczyzna podstawy kąta. Wiedząc , że podstawę graniastosłupa można wpisac w koło o
promieniu 2√3 . Oblicz objętosc tego graniastosłupa. wzory r= 2√3 α=60 stopni v=? a=r
d=2r Pp-6*P trójkąt Pp=6*3/4 a kwadrat Pp3√3 kreska 2 a kwadrat i tak samo 3/4 1-Z
trójkata ABC wyznaczamy wysokośc graniastosłupa. 2 obliczamy objętosc graniastosłupa
V=Pp razy h 3. Obliczamy pole powierzchni graniastosłupa Pc=2Pp+Pb
7 lis 21:27
coco:
Proste



objetośc tak jak napisałaś OK

V = 6 * PΔ * h PΔ = 1/4 a
2 V3 a = r = 2V3
PΔ = 1/4 * 4*3 *V3
PΔ = 3V3
tg α = h /2r → h =2a * tg60
0 tg60
0 = V3
h = 2* 2V3 *V3 → h =12
V = 6 * 3V3 * 12 → V = 216 V3 cm
3 
8 lis 20:28
asia: dzięki coco
8 lis 21:35