Trojkat i dwusieczna
5-latek:

W trojkacie ABC dane sa boki AB=15 AC= 14 i CB=13
Dwusieczna kąta B przedluzono poza wierzcholek tego kąta do przeciecia sie w punkcie E z
prostopadla do AC wyprowadzona z wierzcholka C
Obliczyc CE
Trojkat CDE jest trojkatem prostokatnym
Z tw o dwusiecznej wylicze dlugosc odcinka CD
CD=x
AD= 14−x
x= 6,5
Teraz jabbym mial dugosc odcinka DE to byloby po zadaniu
4 lut 20:09
5-latek:
4 lut 20:45
5-latek: Zostawiam to zadanie
Muszse porobic troche zadan z podobienstwem trojkatow zeby widziec trojkaty podobne
Tutaj jednak jest wskazowka do tego zadania zeby poprawdzic wysokosc trojkata ABC i skorzystac
z podobienstwa trojkatow
4 lut 21:46
5-latek: Jak mam tutaj skorzystac z tego podobienstwa ?
jednak chce skonczyc to zadanie
5 lut 11:15
Rafal:

O ile się nie mylę, to trójkąty HDB i CDE są podobne. Najpierw możemy policzyć długość
wysokości, potem długość odcinka HC, potem długość odcinka HD, potem długość dwusiecznej BD
itd.
5 lut 12:10
Rafal: | | HB | | HB | |
Aha, punkt H leży pomiędzy punktami D i C, gdyż cos(HBC)= |
| > |
| =cos(HBA), a |
| | 13 | | 15 | |
| | π | |
ponieważ funkcja y=cos(x) w przedziale (0, |
| ) jest malejąca, to kąt HBC ma miarę |
| | 2 | |
mniejszą od kąta HBA.
5 lut 12:16
Mila:
Jaka jest odpowiedź?
5 lut 18:51
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
odpowiedz do zadania to CE=52.
Walcze teraz
Milu z piecem bo cofa mi dym z pieca a mam go w kuchni .
5 lut 19:11
Mila:

|DC|=6.5
P
ΔABC=
√21*(21−15)*(21−14)*(21−13)=84
h=12
|FC|
2+h
2=13
2
|FC|=5, |FD|=1.5
| | DC | | 6.5 | | 13 | |
ΔDCE∼ΔDFB w skali k= |
| = |
| = |
| |
| | DF | | 1.5 | | 3 | |
=============
5 lut 19:35
5-latek: dziekuje CI bardzo
Na razie jesczcze nie bardzo widze te trojkaty podobne i jka je liczyc
Zrobie sobie potem dwa zadania ze zbioru Malem M (z tych trojkatow
5 lut 19:41
5-latek: A te trojkaty sa podobne wedlug cech BKB?
5 lut 20:15
5-latek:
5 lut 21:21
Mila:
Są prostokątne i kąt CDB wspólny.
5 lut 21:25
5-latek: Dobrze
5 lut 21:28