granice
Metis: Oblicz granicę:
x−>0
cos(2x)=cos
2x−sin
2x
sin
2x+cos
2x=1 ⇔ sin
2x=1−cos
2x
cos(2x)=cos
2x−sin
2x ⇔ cos(2x)=cos
2x−(1−cos
2x) ⇔ cos(2x)=cos
2x−1+cos
2x
cos(2x)=2cos
2x−1
x−>0
| | 2cos2x−cosx−1 | |
lim |
| = |
| | 1−cos2x | |
x−>0
| | cosx(2cosx−1)−1 | |
lim |
| = |
| | (1−cosx)(1+cosx) | |
x−>0
| | cosx(2cosx−1) | | 1 | |
lim |
| − |
| |
| | (1−cosx)(1+cosx) | | (1−cosx)(1+cosx) | |
x−>0
Macie inny pomysł na tę granicę?
4 lut 20:07
Jack: hospital
4 lut 20:08
Metis: Też nic ładnego nie daje.
4 lut 20:11
Adamm: skoro już doszedłeś do formy 2cos2x−cosx−1 to rozbij ją na iloczyn
4 lut 20:13
'Leszek: Rozloz wyrazenie 2 cos
2 (x) − cos x − 1 = (2 cos x +1)( cos x −1)
i wowczas po uproszczeniu
| | 2 cos x | |
lim |
| = − 1 |
| | − 1 − cos x | |
4 lut 20:15
jc: Matematycy znają szeregi i od razu od razu widzą wynik −3/2.
4 lut 20:18
Jack:
z hospitala :
| | −2sin2x + sinx | | −2sin2x | | sinx | |
... = lim |
| = lim ( |
| + |
| ) = |
| | sin2x | | sin2x | | 2sinxcosx | |
| | 1 | | 1 | | 3 | |
= lim (−2 + |
| ) = −2 + |
| = − |
| |
| | 2cosx | | 2 | | 2 | |
4 lut 20:19
Metis: Ok, dzięki
4 lut 20:23
'Leszek: SORRY w moim zapisie wkradl sie blad drukarski , w mianowniku powinno
byc 2 cos x + 1 , zatem lim = −3/2
4 lut 20:28
Metis: 2) Obliczyć całkę nieoznaczoną :
∫cos5(x)dx
Jak najszybciej załatwić taką całkę?
4 lut 20:28
Jack: ze wzoru rekurencyjnego na cosnx : D
4 lut 20:30
Metis: 3) Oblicz pole ćwiartki tj. figury leżacej w 1 ćwiartce ukł. wsp. ograniczonej okregiem
x
2+y
2=R
2
| | 1 | | 1 | |
Wiemy, ze pole koła to P=πR2 , więc pole takiego koła |
| *π*R2 ⇔ |
| (x2+y2) |
| | 4 | | 4 | |
Chyba źle to zrobiłem
4 lut 20:33
Adamm: 2) ∫(1−sin2x)2cosxdx
t=sinx
4 lut 20:37
Adamm: 3) zadanie polega na obliczeniu tego całką oznaczoną
4 lut 20:38
Jack:
3)
R
0
u mnie takie rozw. byloby poprawne
4 lut 20:40
jc:
∫0π cos2n x dx = ?
4 lut 20:41
Metis: Szkoda, że nie dają wzorów na egzaminie

nie widzę, sensu wkuwania na pamięć wzorów, wiedząc,
że nasz mózg i tak je zapomni za 2, 3 miesiace bo taka jest zasada jego działania...
4 lut 20:42
jc: Metis, a ile tych wzorów jest? przypuszczam, że z mniej oczywistych, to 7 pochodnych
i 7 całek, pochodna iloczynu (całkowanie przez części), pochodna ilorazu,
pochodna złożenia (podstawianie w całce). Dodałbym jeszcze wzór na sinus i kosinus
sumy kątów, logarytm iloczynu, ilorazu i potęgi, no może jeszcze wzór na różnicę 3 potęg.
4 lut 20:54
Metis: Zaczniemy tak dodawać jeszcze trochę i zrobi się niezła lista

Ci którzy zajmują się matematyką na co dzień pamiętają je − to normalne.
4 lut 20:55
jc: Na pewno znasz 3/4. Listy bym nie powiększał.
Czy wyobrażasz sobie, że są uczniowie,
którzy znają na wyrywki tablicę sinusów i kosinusów wielokrotności 30 i 45 stopni
i na podstawie jakiegoś nieznanego mi algorytmu ustają kąty?
I do czego to potrzebne?
4 lut 21:09
Metis: 4) Oblicz pole pomiedzy osią OX, a wykres y=x2sinx, x∊<0,π>
To będzie całka:
|∫0π x2sinx| ?
4 lut 21:28
jc: Dopisz dx i pomiń moduł (w tym przedziale funkcja jest nieujemna) i będzie dobrze.
4 lut 21:46
Metis: Jasne
4 lut 21:52
Mariusz:
| | cos(2x)−cos(x) | | cos(2x)−cos(x) | x2 | |
limx→0 |
| =limx→0 |
|
| |
| | sin2(x) | | x2 | sin2(x) | |
| | cos2(x)−cos(x)−sin2(x) | |
limx→0 |
| |
| | x2 | |
| | −cos(x)(1−cos(x))−sin2(x) | |
limx→0 |
| |
| | x2 | |
| | −cos(x)(1−cos(x))(1+cos(x)) | | sin2(x) | |
limx→0 |
| −limx→0 |
| |
| | x2(1+cos(x)) | | x2 | |
| | sin2(x) | cos(x) | | sin2(x) | |
−limx→0 |
|
| −limx→0 |
| |
| | x2 | 1+cos(x) | | x2 | |
4 lut 22:02
Metis: Dzięki
Mariusz
4 lut 22:03
jc: Mariusz, spróbuj lepiej policzyć moją całkę.
4 lut 22:03
Mariusz:
∫cos
2n(x)dx=sin(x)cos
2n−1(x)−∫sin(x)(2n−1)cos
2n−2(x)(−sin(x))dx
∫cos
2n(x)dx=sin(x)cos
2n−1(x)+(2n−1)∫cos
2n−2(x)sin
2(x)dx
∫cos
2n(x)dx=sin(x)cos
2n−1(x)+(2n−1)∫cos
2n−2(x)(1−cos
2(x))dx
∫cos
2n(x)dx=sin(x)cos
2n−1(x)+(2n−1)∫cos
2n−2(x)dx−(2n−1)∫cos
2n(x)dx
2n∫cos
2n(x)dx=sin(x)cos
2n−1(x)+(2n−1)∫cos
2n−2(x)dx
∫dx=x
| | 1 | | 2n−1 | |
∫cos2n(x)dx= |
| sin(x)cos2n−1(x)+ |
| ∫cos2n−2(x)dx |
| | 2n | | 2n | |
To da dam wzór rekurencyjny
4 lut 23:18
Adamm: | | (2n−1)! ! | |
∫0πcos2nxdx = |
| *π dla n≥1 |
| | (2n)! ! | |
4 lut 23:34
lolek: ∫x2 sinx = 2xsinx − ( x2 −2)cosx
4 lut 23:44
jc: Adamm,
| | 1 | | 1 | | | |
cos2n x = |
| (eix+e−ix)2n = |
| (... + | + ... ) |
| | 4n | | 4n | | |
Całki z opuszczonych składników dają zero.
4 lut 23:55
jc: | | | |
Oczywiście ... + | + ... (środkowy wyraz wzorze na potęgę sumy). |
| | |
Pozostałe wyrazy e
i(2n−k)xe
−ikx = e
i(2n−2k) można połączyć w pary
postaci 2 cos 2(n−k)x.
5 lut 00:04
Adamm: jc, twój wynik już dla n=1 się nie zgadza
5 lut 00:08
jc: | | | | 2π | | 2*2 π | |
Dla n = 1 mamy π. Mój wzór daje | |
| = |
| = π, czyli to samo. |
| | | 4 | | 4 | |
5 lut 00:14
Adamm: | | | | 2π | |
czy może twój wzór to jednak | * |
| ? |
| | | 4n | |
5 lut 00:16
jc: No dobrze, miało być ∫02π cos2n x dx. Teraz zauważyłem, że gdzieś mi
umknęła liczba 2. No to należy usunąć 2 z licznika i będzie dobrze.
Całki z cos 2m x dla m≠0 od 0 do π również znikają.
5 lut 00:21
KKrzysiek: @Metis
| | cos2x−cosx | |
limx−>0 |
| = limx−>0 |
| | sin2x | |
| −2sin(3x/2) *(3x/2) | | sin(x/2)*(x/2) | |
| * |
| | | (3x/2) | | (x/2) | |
| |
| = |
| |
Wystarczy skorzystać ze wzoru na różnice cosinusów.
5 lut 00:57
KKrzysiek: U mnie byś tego nie policzył z hospitala, dostałbym prawdopodobnie, a raczej na pewno 0 pkt za
to.
5 lut 01:01