W trapezie równoramiennym ABCD (AB∥CD) opisanym na okręgu
|AB|=3|CD| oraz punkty E i F są punktami styczności okręgu odpowiednio
z bokami AB i AD. Odcinek EF przecina przekątną AC tego trapezu w punkcie M
| |ME| | ||
Wykaż,że | =2 | |
| |MF| |
Prowadzimy prostą FN ∥AB
1/ z podobieństwa trójkątów ADC i ANF z cechy (kkk)
| 2a | 4a | 3 | ||||
= | ⇒ x= | |||||
| x | 3a | 2 |
| |ME| | 3a | |||
= | ⇒ ...... teza | |||
| |MF| | x |
| 3 | ||
x = | a | |
| 2 |
| I ME I | 3a | ||
= | = 2 ckd. | ||
| I MF I | 1,5a |
| 3 | ||
Chochlik ... x= | a | |
| 2 |