Rachunek różniczkowy
ratr: zad 1
Granica limx → −3− −5xx+3 jest równa:
zad 2
Granica limx → 0 (1x − (1x2) jest równa:
Kompletnie nie wiem jak to zrobić, czy ktoś mi może podpowiedzieć jak to wykonać?
4 lut 19:14
Janek191:
1) lim f(x) = − ∞
x→−3−
4 lut 19:16
ratr: Odpowiedzi znam, ale jak to obliczyć? Chciałbym to zrozumieć.
4 lut 19:17
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
Czy w z.2 jest f(x) = |
| − |
| ? |
| | x | | x2 | |
4 lut 19:17
ratr: Tak tak jest w zadaniu, wybacz ze tak nieczytelnie.
4 lut 19:18
Janek191:
Licznik → 15
Mianownik → 0−
więc
ułamek → −∞
4 lut 19:19
ratr: Faktycznie... Głupie pytanie

A jak z drugim?
4 lut 19:21
Janek191:
| | 1 | | 1 | | x | | 1 | | x − 1 | |
f(x) = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | x | | x2 | | x2 | | x2 | | x2 | |
więc
x→0
Patrz też na wykres funkcji f.
4 lut 19:22
ratr: Dzięki, już rozumiem
4 lut 19:24