trapez
kontik: W czworokącie wypukłym ABCD przekątne AC i BD przecinają się w punkcie E
pola trójkątów : P
1=[ABE]. P
2=[BCE], P
3=[CDF], P
4=[DAE]
| | P1+P3 | |
Wiedząc,że |
| =√P2P4 ( pod pierwiastkiem jest P1*P2 |
| | 2 | |
Wykaż,że czworokąt ABCD jest trapezem
4 lut 18:56
Janek191:
To w końcu pod znakiem √ jest P2*P4 , czy P1*P2 ?
4 lut 19:01
kontik:
jest P2*P4
4 lut 19:29
5-latek: czesc
Janek191 
Moze chodzi o taki zapis
| P1+P3 | |
| = U{√P2*P4{P1*P2} |
| 2 | |
4 lut 19:36
Eta:

Można tak:
W drugą stronę
Jeżeli czworokąt ABCD jest trapezem to:
P(trapezu)=(
√P4+
√P2)
2
P
1+P
2+P
3+P
4=P
2+P
4+2
√P2*P4
| | P1+P3 | |
P1+P3 =2√P2*P4 ⇒ |
| =√P2*P4 −− zgodne z założeniem |
| | 2 | |
4 lut 21:17