pomocy
Ronney: ∫ln(4x+1)dx
4 lut 18:48
Jack: proste
4 lut 18:49
Jack: przez czesci
ln(4x+1) 1
| | 4x | |
∫ln(4x+1)dx = x*ln(4x+1) + ∫ |
| dx |
| | 4x+1 | |
dalej juz poradzisz sobie ?
4 lut 18:51
Ptak: t = 4x+1
dt=4dx
dx=1/4dt
∫ln(t)*14dt = 14∫ln(t)dt = 14 ln(4x+1) + c
4 lut 18:54
Metis: Ptak napisał źle.
4 lut 18:59
Ptak: to prawda.
4 lut 19:03
azeta: warto pamiętać, że wybór funkcji, którą użyjesz do liczenia przez części jest dowolny −
(x+1)'=(x+5)'=x' itd,
| | 1 | |
czyli równie dobrze można użyć ∫ |
| (4x+1)'ln(4x+1)dx, niby nic, ale później się idealnie |
| | 4 | |
skróci.
4 lut 19:08