matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
WKZ:
√
x
∫
dx
x+1
4 lut 17:17
Jerzy:
Podstaw:
√
x
= t x = t
2
dx = 2tdt
4 lut 17:18
WKZ:
jak tak robiłem, to później zaczęło mi się zapętlać
4 lut 17:20
Jerzy:
Co Ci się zapętla ?
t
2
t
2
+ 1 − 1
= 2∫
dt = 2∫
dt
t
2
+1
t
2
+ 1
4 lut 17:22
WKZ:
dziękuję
4 lut 17:23