Problem z całką nieoznaczoną
Całka: Oblicz całkę:
∫ x4 √4x2+11 dx
4 lut 17:12
XO: 4x2+11=t wyjdzie ci 1/8 t3,5 i prosta caleczka
4 lut 17:16
Jerzy:
A mógłbyś to pokazać, bo nie nadążam.
4 lut 17:17
XO:
dt=8xdx
po podstawieniu 1/8∫t3√t =1/8∫t3,5
4 lut 17:22
Jerzy:
| | 1 | |
= |
| ∫x3*t*dt .... i jak podstawiasz za x3 ? |
| | 8 | |
4 lut 17:27
Jerzy:
| | 1 | |
Przepraszam: = |
| ∫x3*√tdt .... i co podstawiasz za x3 ? |
| | 8 | |
4 lut 17:28
XO: Dobra cos po sie poje*** sry
4 lut 17:29
jc: Proponuję zająć się całką ∫x4 √1+x2 dx, zasada ta sama, a prościej.
Podstawienie x=(t−1/t)/2 daje nam 2−6 ∫ (t−1/t)4 (t+1/t) (1+1/t2) dt.
Widać, że się da tylko po co? W jakim problemie pojawia się taka całka?
4 lut 18:00