liczby zespolone
XO: z3=(−24+16i)/(2−3i) przosze o pomoc poniewaz wychodza katy typu 5/13 ;C moze robie cos zle
4 lut 17:05
jc: Jakie kąty? po prostu prawa strona = 5/13. argument = 0.
4 lut 17:10
XO: nie rozumiem co napisales xd
wychodzi mi sina=−40/104 a cos a −96/104 wiec nie wiem jak to zrobic pierwiastek ?
4 lut 17:11
XO: ref
4 lut 17:27
jc: No, faktycznie

(−24+16i)/(2−3i) = − 8(3−2i)/(2−3i) = −8 (3−2i)(2+3i)/13 = −(8/13)(12 + 5i)
4 lut 17:33
XO: no i co teraz ;C jak te pierwiastki wyznaczyc
4 lut 17:34
jc: Formalnie zawsze możesz. Wzór de'Moivre. Dla komputera najlepszy sposób.
4 lut 17:52
XO: Ciekawe co zrobie na egzaminie ;C
4 lut 17:52
jc: Może tak
| | 2−3i | | 1+5i | |
z3 = −8i |
| = 8 |
| , czy coś podobnego ... |
| | 2+3i | | 1−5i | |
4 lut 18:07