Eta:
W(x)=x
2−x−b ma pierwiastki gdy Δ≥0
| | 1 | |
Δ= 1+4b ⇒ dla b= − |
| −−− jeden pierwiastek |
| | 4 | |
| | 1 | |
dla b>− |
| −−− dwa różne pierwiastki |
| | 4 | |
Dzielimy P(x) przez W(x) i resztę z dzielenia przyrównujemy do zera
Podziel pisemnie
P(x) : W(x) =........ =6x
2−x+a+6b−1 i reszta R=(a+5b)x+ab+6b
2−b−2 =0
to a= −5b
| | 1 | |
i ab+6b2−b−2=0 ⇒ b2−b−2=0 ⇒ (b−2)(b+1)=0 ⇒ b=2 v b= −1 <− |
| −− odrzucamy |
| | 4 | |
Warunki zadania są spełnione dla
a=−10 i b= 2
Sprawdzamy:
W(x)= x
2−x−2= (x−2)(x+1) ⇒
x=2 v x= −1
P(x)= 6x
4−7x
3−10x
2+x−2
P(−1)=6+7−10−1−2 =0 ok
P(2)=6*16−7*8−10*4 = 0 ok