Okrąg obiegający okrąg
DM:

Cześć,
mam taką prośbę − czy ktoś mógłby wytłumaczyć dlaczego okrąg B obiegający okrąg A obróci się 4
razy a nie 3? (stosunek promieni A/B = 3)
Jak to działa? Czy przemieszczenie okręgu B po łuku jest inne niż po prostej o długości takiego
łuku?
Z czego to wynika?
4 lut 16:16
Jerzy:
R = 3r
2πr*x = 2πR = 2π*3r = 6πr
x = 3 − wykona trzy obroty.
4 lut 16:20
DM: No tak też myślałem, ale idąc takim tokiem rozumowania to gdyby średnice były równe to okrąg B
okrążając okrąg A wykona 1 pełny obrót tak? No ale gdyby wziąć 2 monety powiedzmy 1zł
i spróbować to wykonać to już po 1/4 obrotu widać, że moneta obróci się o 180 st...
zachęcam żeby spróbować
4 lut 16:23
Pytający: Jeśli by rozważać tarcie, poślizg... ale to matematyka, nie fizyka.
Czym różni się teoria od praktyki? Teoretycznie niczym.
4 lut 16:26
DM: no ok, w rzeczywistości występuje tarcie i poślizg, no ale jest różnica pomiędzy 1 obrotem
(teoretycznie − dla równych średnic) a 2 próbując wykonać to praktycznie
4 lut 16:29
Jerzy:
Faktycznie .. .rownanie , które podalem, opisuje sytuację, gdy oba koła się obracają,
wtedy małe wykonuje 3 obroty na jeden obrót dużego .... tutaj dolne koło jest nieruchome.
4 lut 16:32
DM: gdyby "turlać" okrąg B po prostej o długości obwodu okręgu A to wtedy by były 3 obroty...
ale gdy okrąg B turla się po innym okręgu to ta zależność już nie występuje − dlaczego tak
jest?
4 lut 16:36
jc: To trochę tak, jak z podróżą dookoła świata.
4 lut 16:36
Jerzy:
Gdyby rozwinąć dolne koło i po prostej toczyć koło małe, to jego środek pokona
dokładnie długość dolnego okręgu.
Gdy małe toczy się po dużym, to jego środek pokonuje dłuzszą drogę: 2π(R + r) = 2π4r,
stąd wykona cztery obroty.
4 lut 16:43
DM: OK! Przekonuje mnie to

Dzięki
4 lut 16:58