chemia, miareczkowane alkacymetryczne
ra1di: Do otrzymania wodorosiarczanu (VI) sodu zużyto 100cm3 1M NaOH. Ile gramów H2 SO4 potrzebne
jest do reakcji?
17 sty 13:44
Mateusz: reakcja otrzymywania tej wodorosoli przebiega następująco
NaOH + H
2SO
4 →NaHSO
4 + H
2O wyrazenie
użyto 100cm3 1M NaOH mam rozumiec że użyto
1−molowego(czyli o stężeniu 1mol/dm
3 roztworu NaOH
17 sty 14:15
ra1di: oczywiście.
17 sty 15:12
ra1di: a możliwe jest takie równianie?
H2 SO4 + NaOH −> Na2 SO4 + H2 O ?
17 sty 15:16
ra1di: No to mam jeszcze jedno zadanie, którego nie jestem pewien.
Treść:
Na zmiareczkowanie 200cm3 próbki H2SO4 zużyto 15cm3 0,1 Molowego NaOH. Jakie było
Cm(H2SO4)
17 sty 15:20
ra1di: Mnie wychodzi
a koledze : cm = 0,00375
kto ma racje?
17 sty 15:21
Mateusz: oczywiscie ze jest mozliwe tylko ze wtedy stosunek molowy reagentów jest 2:1 bo w tym masz
2NaOH + H2SO4 bo inaczej byłaby nierówność jesli chodzi o zadanie 1 z tą wodorosolą to
musisz ze wzoru na stężenie molwe wyznaczyc ile moli substancji znajduje sie w 0,1dm3
roztworu przeliczyc to na gramy i ułozyc równanie z proporcją w oparciu o równanie reakcji
17 sty 15:35
Mateusz: a w tym zadaniu z miareczkowaniem nie ma podanego stężenia molowego próbki H
2SO
4 albo chociaz
gęstości
17 sty 15:42
ra1di: nie, nie ma ;}
17 sty 16:20
Mateusz: No to którys z waS POKIEŁBASIŁ OBLICZENIA NAJPIERW TRZEBA NAPISAC RÓWNANIE REAKCJI POWQSTANIE
NAM WODOROSÓL wodorosiarczan VI sodu trzeba obliczyc ile moli NaOH znajduje sie w podanym
roztworze korzystając ze wzoru na stężenbie molowe i potem równanie z proporcją z
zastosowaniem równania reakcji no i podstawic do wzoru na stężenie molowe
17 sty 16:47
Mateusz: | | mol | |
Tu obydwoje sie pomyliliscie stężenie NaOH wg moich obliczen wynosi 0,045 |
| jak |
| | dm3 | |
chcesz to podam ci obliczenia
17 sty 20:57
ra1di: chce obliczenia, ale na H2SO4 a nie na NaOH...
17 sty 22:23
Mateusz: o kurde soryy pomyliłem sie

zapomniałem ze to trzeba na H
2SO
4 to czekaj chwilke
napisze zaraz oki
17 sty 22:32
Mateusz: Twój kolega prawie miał racje ale wpisał za duzo zer chyba ze zapisał w g/dm3 ale nie chce mi
sie teraz przeliczac powinno wyjsc 0,0375 mol/dm3 zarz napisze dlaczego
17 sty 22:47
Mateusz: Mamy tu do czynienia z Reakcją miareczkowania typu mocny kwas mocna zasada zapiszmy jej
równanie H
2SO
4 + 2NaOH → Na
2SO
4 + 2H
2O
zapis jonowy skrócony reakcji:
2H
+ + 2OH
− −−−> 2H
2O
| | n | |
korzystamy ze wzoru Cmol = |
| w celu obliczenia ile moli NaOH uzyto do reakcji n = |
| | v | |
C
mol *v = 0,015dm
3*0,1mol/dm
3 = 0,0015mola liczymy mase molowa NaOH wynosi ona 40 g/mol
1mol NaOH→ 40 g
0,0015mola NaOH →x g
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = 0,06g NaOH noi dalej liczymy mase molową H
2SO
4 wynosi ona 98 g/mol
z równania reakcji wiemy że
98g H
2SO
4 reaguje−−−−> z 80g NaOH
x g NaOH reaguje −−−−−−−−−−−> z 0,06 g NaOH
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = 0,0735 g
1 mol H
2SO
4 −−> 98 g
x moli H
2SO
4 −−−> 0,0735g
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = 0,00075mola
| | n | | 0,00075mol | |
Cmol = |
| = |
| = 0,0375 mol/dm3
|
| | v | | 0,02dm3 | |
Przy koncowej częsci obliczen Mozna oczywiscie było tu działać na molach a nie przeliczac raz
z jednego na drugie ale te mole to by pewnie wychodziły z dziesięc miejsc po przecinku i to by
tyle z tego było
17 sty 23:01
Mateusz: Co studiujesz ra1di że masz reakcje miareczkowania i analize objętościową
17 sty 23:12
Loocas:
CEMENTACJA:
ZnNO
3 + Zn −> brak
ZnNO
3 + Cu −> brak
ZnNO
3 + Te −> brak
2AgNO
3 + ZN −> Zn(NO
3)
2 + 2 Ag(osad)
2AgNO
3 + Cu −> Cu(NO
3)
2 + 2 Ag(osad)
2AgNO
3 + Fe −> Fe(NO
3)
2 + 2 Ag(osad)
CuSO
4 + Zn −> Zn(SO
4) + Cu
CuSO
4 + Cu −> brak
CuSO
4 + Fe −> Fe(SO
4) +Cu
SnCl
2 + Zn −> ZnCl
2 + Sn
SnCl
2 + Cu −>brak
SnCl
2 + Fe −> FeCl
2 + Sn
Pb(NO
3)
2 + Zn −> Zn(NO
3)
2 + Pb
Pb(NO
3)
2 + Cu −> brak
Pb(NO
3)
2 + Fe −> Fe(NO
3)
2 + Pb
UWAGA~!
Al − ulega pasywacji
PbSO
4 − Nie rozpuszcza się~!
~!~Al + HNO
3st −> nie zachodzi z powodu pasywacji − wychodzi Al
2O
3 − ale to inna bajka
~!~Cu + H
2SO
4st −> CuO + SO
2(gazowy − strzałka do góry) + H
2O
CuO + H
2SO
4 −> CuSO
4 + H
2O
(w skrócie to co jest powyżej można zapisać)
Cu + 2 H
2SO
4 −> CuSO
4 + SO
2(gazowy − strzałka do góry) + 2H
2O
Cu + HCl
(stężony) −> brak
| | 3 | |
Al + 3HCl(stężony) −> AlCl3 + |
| H2(gazowy − strzałka do góry) |
| | 2 | |
Do otrzymania wodorosiarczanu (VI) sodu zużyto 100cm
3 1 molowego NaOH Ile Gram H
2SO
4
poddano reakcji?
M
H2SO4 = 98g
H
2SO
4 + NaOH −> Na
2SO
4 + H
2O
uzgadniamy
H
2SO
4 + 2 NaOH −> Na
2SO
4 + H
2O (wodę można w tym przypadku olać)
| | n | |
Cm = |
| − to nasz podstawowy wzór |
| | v | |
M
NaOH = 23+16+1 = 40g na 1 mol
dalej liczę na waszą twórczość
3 lut 16:14
Loocas: aha~!
podobnie jak reakcja Cu z H2SO4(stęzony) przebiega reakcja
Cu + 2HNO3(stężony) −> CuO + 2NO2(gazowy − strzałko d góry) + H2O
CuO + 2 HNO3 −> Cu(NO3)2 + H2O
w sumie to co wyżej można zapisać:
Cu + 4HNO3 −> Cu(NO3)2 + 2NO2 + 2H2O
3 lut 16:18
facepalmer: "Do otrzymania wodorosiarczanu (VI) sodu" − NaHSO4, Nie Na2SO4 Loocas. Pseudochemik
13 gru 16:16