rowna
rownania: rozwiaz rownanie
3x3 − 7x2 − 7x +3 =0
3(x3+1)−7x(x+1) =0
i daalej jak chodzi o ten nawias x3+1
4 lut 15:30
Jerzy:
Wzór skróconego mnożenia.
4 lut 15:31
rownania: chodzi o ten ?
a3 +b3 = (a+b)(a2−ab+b2)
zastosowałam wyszło mi tak,nie wiem czy dobrze ;
3(x+1)(x2−x+1)−7x(x+1)=0
(x+1)(3−7x)(x2−x+1)=0
x+1=0 v 3−7x = 0 v x2 −x+1=0
x=−1 x=3/7 delta wyszła −3 brak rozwiazań.
4 lut 15:37
rownania: Dobrze mam?
4 lut 15:38
rownania: sprawdzi ktos?
4 lut 15:43
janusz:
3(x+1)(x2−x+1)−7x(x+1)=(x+1)(3(x2−x+1)−7x)
4 lut 15:46
Jerzy:
Źle. Przed nawis wyłacz: ( x + 1)
4 lut 15:47