matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz objętość ostrosłupa
xyz:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny ABC o boku długości 16
√
3
. Każda ze ścian bocznych ABS i BCS ma pole równe 56
√
3
, a ściana boczna ACS ma pole równe 136
√
3
. Oblicz objętość ostrosłupa.
4 lut 14:39
Jerzy:
1
V =
P
p
*H
3
(16
√
3
)
2
*
√
3
P
p
=
4
1
*(16
√
3
)*H = 56
√
3
2
4 lut 14:47