parametr k granicy funkcji
Natt: Hejka

mam takie zadanko z egzaminu:
Dla jakich wartości parametru k granicą funkcji f(x)= (k−2)x+1/( k
2 −2k−3)x−2 przy x →
∞ jest
1?
na początku rozwiązałam granice i policzyłam Δ z k
2−3k+1 które mi tam wyszło.
Nie wiem tylko czy to właśnie o to chodzi...
4 lut 13:43
'Leszek: Czy taki jest wzor funkcji
| | (k −2)x +1 | |
f(x)= |
| |
| | (k2 − 3k +1)x −2 | |
4 lut 13:49
Natt: nie, wzór funkcji to: f(x)= (k−2)x+1/( k2 −2k−3)x−2. Po obliczeniu granicy zostaje k−2/
k2−2k−3, które przyrównałam do 1. Wyszło mi wtedy k2−3k+1=0. Ale nie wiem czy dobrze..
4 lut 13:57
Jerzy:
| | ax +b | |
To funkcja homograficzna: f(x) = |
| |
| | cx +d | |
i teraz zastanów się, kiedy taka granica jest równa 1 ( gdy : x→
∞)
4 lut 13:59
'Leszek: To gdzie jest liczba − 2 ?
4 lut 14:02
Jerzy:
Teraz widzę,że dobrze to rozwiązujesz.
4 lut 14:06
Natt: −2 jest w mianowniku za x.
Jak oblicze granice z tej funkcji homograficznej wychodzi mi ac=1. czyli powinnam
przyrównać to co jest w miejscu a i c w mojej funkcji do 1?
4 lut 14:10
Natt: f(x)= (k−2) x+1 (k2 −2k−2)x−2
4 lut 14:12
Natt: oj, zamiast −2 w nawiasie w mianowniku powinno być −3
4 lut 14:13
Jerzy:
Dobrze rozwiązujesz.
4 lut 14:13
Natt: ok, dziękuje !
4 lut 14:17