geometria analityczna
Krzecho: Załóżmy , że mamy trójkąt a na nim opisany okrąg i środek okręgu jest w jednym z jego
wierzchołków to czy jest to jakiś szczególny przypadek trójkąta
4 lut 13:09
Jerzy:
To jest niemożliwe. Jak środek okręgu opisanego może być wierzchołkiem trójkąta ?
4 lut 13:13
Krzecho: | | 5 | | 7 | |
no dobra może ja źle zinterpretowałem.. taka jest treść zadania.Punkt P=( |
| ,− |
| ) jest |
| | 2 | | 2 | |
środkiem podstawy AB trójkąta ABC, którego wierzchołki A,B należą do okręgu o równaniu
x
2−4x+y
2=21.
i tutaj "Punkt C pokrywa się ze środkiem okręgu". Wyznacz wierzchołki A,B i pole trójkąta ABC
4 lut 13:16
Jerzy:
Przecież to brednie ... wierzchołki trójkąta muszą należeć do okręgu, a więc
punkt C też należy do okręgu, zatem nie może "pokrywać się ze środkiem okręgu"
4 lut 13:20
5-latek: Dzien dobry
Jerzy 
Kolego srodekm okregu opisanego na trojkacie lezy
a) wewnatrz trojkata gdy trojkat jest ostrokatny
b) na srodku przeciwprostokatnej w trojkacie prostokatnym
c) na zewnatrz trojakta gdy trojkat jest rozwartokatny .
4 lut 13:39
Jerzy:
Witaj
4 lut 13:40
human: ? więc jak wyznaczyć podstawę
27 lis 23:35
iteRacj@:
"no dobra może ja źle zinterpretowałem.."
źle, bo w treści zadania nigdzie nie jest powiedziane, że okrąg jest opisany na trójkącie
jedynie: wierzchołki A,B należą do okręgu i wierzchołek C pokrywa się ze środkiem okręgu
28 lis 00:03
Mila:

x
2−4x+y
2=21⇔(x−2)
2+y
2=25
S=(2,0) r=5
1) równanie prostej PS
0=2a+b
=========
a=−7, b=14
y=−7x+14
2)
P jest środkiem cięciwy AB⇔SP⊥AB
| | 7 | | 1 | | 5 | | 7 | | 5 | |
− |
| = |
| * |
| +b⇔b=− |
| − |
| |
| | 2 | | 7 | | 2 | | 2 | | 14 | |
3) cięciwa AB zawiera się w prostej:
7y=x−27
x=7y+27
4) podstawiamy do równania okręgu: (x−2)
2+y
2=25
(7y+27−2)
2+y
2=25
(7y+25)
2+y
2=25 stąd:
y=−4 lub y=−3
x=7*(−4)+27=−1⇔
A=(−1,−4)
lub
x=7*(−3)+27=6⇔
B=(6,−3)
5) oblicz pole ΔABC
28 lis 15:54