Działania na pierwiastkach.
Nex: Wykaż, że zachodzi równość:
| √2−1 | | 5√2−7 | |
| = 3√ |
| |
| √2+1 | | 5√2+7 | |
Strona po prawej jest cała pod pierwiastkiem 3 stopnia. Próbowałem to ugryźć, ale nie wychodzi
jakkolwiek bym kombinował.
4 lut 12:11
5-latek: NO to jesli zachodzi rownosc to kombinuje tak
Usuwam niewymiernosc po lwej stronie i dostaje (√2−1)2= 3−2√2
Usuwam niewymiernosc pod pierwiaskien stopnia trzeciego i dostaje (5√2−7)2= 50+49−70√2=
99+70√2
Teraz kombinuje tak
czy (3−2√2) podniesione do potegi trzeciej da 99−70p[2}
jesli tak to moge zapisac tak
(3−2√2= 3√(3−2√2)3= 3−2√2= 3−2√3 bo n√an=a
Ale to sprawdz sobie
4 lut 12:23
Nex: Dzięki Ci.
4 lut 12:27