Pochodne
Jack: Sprawdzenie 2 zadań
Znajdź wzór prostej, która jest styczna do wykresu funkcji f(x)=x3−2x+1 oraz zawiera punkt (2
, f(2) ).
Wyszło mi, że y=10x − 15
Znajdź wzór prostej, która jest styczna do wykresu funkcji f(x) = e2x − x2 oraz zawiera
punkt (2, f(2) ).
Wyszło mi, że y = (2e4 − 4 ) * x + 4 − 4e4
Może ktoś sprawdzić, czy jest ok?
4 lut 11:19
Jerzy:
1) Dobrze
2) Za nawiasem: − 3e4 + 4
4 lut 11:54
Jack: faktycznie zapomniałem jeszcze o e4
dziękuję
4 lut 11:55
Jack: Znajdź ekstrema lokalne funkcji f(X) i określ ich rodzaj, gdy
f: R → R f(x)=12x5+45x4 − 200x3 + 5
f(x) rosnąca dla x∊ ( − ∞ ; −5 ) ; x ∊ ( 2; +∞ )
f(x) malejąca dla x ∊ ( −5 ; 0 ) ; x ∊ ( 0;2) ( albo też x ∊ ( − 5 ; 2 ) )
Maksimum lokalne dla x = − 5 A = ( − 5 ; 15630 )
Minimum lokalne dla x = 2 B = (2 ; − 491 )
Może ktoś sprawdzić czy jest ok?
4 lut 12:15
Jerzy:
Dobrze. ( nie liczyłem f(−5) i f(2) )
4 lut 12:19
Jack: Ok dziękuję , zaraz wstawię jeszcze jedne zadanie jak je zrobię
4 lut 12:20
Jack: Znajdź ekstrema lokalne funkcji f(x) i określ ich rodzaj , gdy
| | ex | |
f: R − {0} → R f(x) = |
| |
| | x | |
f(x) malejąca dla x ∊ ( −
∞ ; −1 )
f(x) rosnąca dla x ∊ ( −1 ; 0 ) ; x∊ ( 0 ;+
∞)
| | 1 | |
Minimum lokalne dla x= − 1 A = (− 1; − |
| ) |
| | e | |
Funkcja nie posiada maksimum lokalne.
Dobrze ?
4 lut 12:35
Jerzy:
Niestety nie. Pokaż pochodną.
4 lut 12:39
4 lut 12:41
Jerzy:
Źle.
4 lut 12:42
Jack: aaa zamiast plusa powinien być minus przecież
4 lut 12:42
Jerzy:
4 lut 12:42
Jack: f(x) malejąca dla x ∊ ( − ∞ ; 0 ) ; x∊ ( 0 ; 1)
f(x) rosnąca dla x ∊ ( 1;+∞)
Minimum lokalne dla x = 1 A = ( 1 ; e)
Dobrze ?
4 lut 12:45
Jerzy:
Teraz tak.
4 lut 12:45
Jack: Dziękuję
4 lut 12:45
4 lut 12:58
Jerzy:
Tak.
4 lut 13:01
Jack: Podaj okres minimalny funkcji
f: R → R f(x) = 2sin(4x) + 7
4x = 2kπ , gdzie k ∊ Z T= 2kπ − okres podstawowy funkcji sinx
| | π | |
więc minimalny okres funkcji T = |
| |
| | 2 | |
OK?
4 lut 13:05
Jerzy:
Tak.
4 lut 13:14
Jack: dziękuję
4 lut 13:17
Jack: Funkcja odwrotna
a) Znajdź funkcję odwrotną ( podaj dziedzinę, przeciwdziedzinę i wzór :
f: R → R f(x) = 2x − 3
D = R ; D
−1 R
b) Znajdź funkcję odwrotną ( podaj dziedzinę, przeciwdziedzinę i wzór :
f: (−1 ; +
∞ ) → R f(x) = 5ln(x+1) + 4
| | x−4 | |
y = e |
| − 1 = f(−1) x |
| | 5 | |
| x−4 | |
| jest w wykładniku liczby e |
| 5 | |
A dziedzina i ZWf to nie wiem w tym przykładzie b). Nie wiem czy trzeba uwzgledniać dziedzinę
funkcji f(x)
4 lut 13:42
Jack: b) D= R ; D{−1} = R
Proszę o sprawdzenie
4 lut 13:51
Jack: Ciąg (a
n) jest zdefiniowany za pomocą wzoru iteracyjnego
| | an−1 | |
an = |
| a1 = 1 a2 = 2 |
| | an−2 | |
Znajdź wyraz a
100 tego ciągu.
Jak to ruszyć z kolei ?
4 lut 14:11
Jack:
4 lut 15:24
Jerzy:
Coś mi tutaj nie pasuje
| | an − 1 | |
an = |
| jest prawdą tylko dla dwóch liczb. |
| | an − 2 | |
Dobrze przepisana treść ?
4 lut 16:16
Jack: an−1 an−2 jest w indeksie
Taką mam treść zadania
4 lut 16:23
Jack: A te zadania z funkcji odwrotnej, są dobrze ?
4 lut 16:24
Jerzy:
Wypisz kilka początkowych wyrazów tego ciagu, a zobaczysz prawidłowość.
4 lut 16:51
Jerzy:
To ciąg: 1,2,2,1,2,2,1,2,2 .....
Zatem: a100 = 1
4 lut 16:56
Jack: ok dziękuję
4 lut 17:14