Funkcje dwoch zmiennych
Karolcia: Niech g i h beda funkcjami jedenej zmiennej dwukrotnie rozniczkowalnymi
| | x | | y | |
f(x,y)= |
| h(x) + g( |
| ) |
| | y | | x | |
Jak znalezc tutaj pochodnr po x i y?
4 lut 11:10
Karolcia: Moze ktoś mi pomóc?
Wiem jak normlanie znalezc pochodne po x i y normlanej funkcji ale z tego to nie wiem
4 lut 11:19
Jerzy:
| | 1 | |
f'x = |
| (h(x) + xh'(x)) + g'x |
| | y | |
4 lut 11:44
Karolcia: Na jakiej zasadzie to się robi?
4 lut 12:32
Jerzy:
Po x traktujesz y jako stałą , a (x*h(x))' = 1*h(x) + x*h'(x) [ pochodna iloczynu funkcji]
4 lut 12:41
Karolcia: A jak sie liczy pochodne f(x) i g(x/y)?
4 lut 12:45
Karolcia: Jak nie ma nic przed funkcja
4 lut 12:46
Jerzy:
Nie rozumiem pytania ?
4 lut 12:47
Karolcia: Bo policzyles pochodna h(x) jako x* h`(x) dlaczego tak?
4 lut 13:04
Jerzy:
Napisałe wyżej .. .liczymy pochodną iloczynu dwóch funkcji: x*h(x).
[x*h(x)]' = (x)'*h(x) + x*h(x) = 1*h(x) + x*h'(x)
4 lut 13:09
Jerzy:
... = (x)'*h(x) + x*h'(x) = 1*h(x) + x*h'(x) = h(x) + x*h'(x)
4 lut 13:10
Karolcia: dziękuję bardzo za wyjasnienie
4 lut 15:29