matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Calki
Zagubiona:
(arctg x
∫
x
2
4 lut 10:48
Zagubiona:
Jak policzyć tę całke?
4 lut 10:49
Mariusz:
Przez części
arctan(x)
1
=−
+∫
dx
x
x(1+x
2
)
arctan(x)
1+x
2
−x
2
=−
+∫
dx
x
x(1+x
2
)
arctan(x)
dx
x
=−
+∫
−∫
dx
x
x
1+x
2
arctan(x)
dx
1
2x
=−
+∫
−
∫
dx
x
x
2
1+x
2
arctan(x)
1
=−
+ln|x|−
ln|1+x
2
|+C
x
2
arctan(x)
1
x
2
=−
+
ln|
|+C
x
2
1+x
2
4 lut 11:07