dowód
PAPA: dane są dwie liczby pierwsze p i q. Wykaż że dla pewnych liczb naturalnych a i b 1<m<p i 1<n<q
jeżeli p/m+q/n jest liczbą całkowitą to m=n
4 lut 01:05
Troll: p,q>2, mn=b, np+mq=ab, p+q=b, co jest zgodne z 'lucka prawda', tj. b<q.
4 lut 01:39
Troll: p,q>2, mn=b2, np+mq=ab2, p+q=ab. Stad m=n.
4 lut 01:47
PAPA: mógłbyś trochę jaśniej?
4 lut 08:19
poszukujący: | | p | | q | | pn+qm | |
Zauważmy, że jeśli liczba |
| + |
| = |
| jest całkowita, to m|pnin|qm. |
| | m | | n | | mn | |
(1) Liczby m i n są większe od 1.
(2) Liczby m i p oraz n i q nie mają wspólnych dzielników większych od 1, gdyż m<p i n<q
oraz p i q są liczbami pierwszymi.
Wobec faktów (1) i (2)
m|n i
n|m, więc m≥n i n≥m, a co za tym idzie m=n.
4 lut 09:46
PAPA: dziękuję bardzo
4 lut 13:19