trojkat prostokatny
5-latek:

Trojkat ABC jest trojkatem prostokatnym o kacie prostym C
Na przedluzeniu przciwprostokatnej AB odmierzono odcinek BD rowny przyprostokatnej BC .
Punkt D polaczono z C .
Wyznaczyc CD jesli BC=7 i AC=24
3 lut 23:54
Jack:
Witaj,
wszystko juz masz ladnie na rysunku. Bok AB ma dlugosc 25 (z Pitagorasa).
kat DBC = 180 − β,
| | 7 | |
cos(180−β) = − cos β = − |
| |
| | 25 | |
i z tw. cosinusow w trojkacie BCD otrzymamy co chcemy.
3 lut 23:59
Omikron: Wyznacz cosβ. Następnie ze wzorów redukcyjnych oblicz cos kąta DBC. Na końcu twierdzenie
cosinusów w trójkącie DBC.
3 lut 23:59
tade: może oblicz cos kąta przy kącie BAC i wtedy z tw cosinusów?
3 lut 23:59
Mila:
1) hΔABC
2) dwa razy Pitagoras
4 lut 00:00
Jack: sposobow jak zawsze wiele, zalezy od narzedzi ktorymi mozemy sie poslugiwac
4 lut 00:01
5-latek: Witam wszystlich

Tak myslaem w sumie tylko po prostu chcialem wyznaczyc miare kąta .
Niepotrzebnie .
4 lut 00:02
Mila:
1)
|AB|=25
2)
| | 24 | |
|CD|2=(25+7)2+242−2*32*24* |
| |
| | 25 | |
4 lut 00:04
5-latek: Sposob Mili jak najbardziej prawidlowy bo to sa zadania (mam ich wiecej ) ktore nie
wymagaja zastosowania trygonometrii
Ale jesli sie na to nie wpadnie to Tw cosinusow jak najbardziej pasuje tutaj
4 lut 00:08