Oblicz ekstrema warunkowe funkcji przy zadanym warunku:
fistaszek: Oblicz ekstrema warunkowe:
W odpowiedziach mam że punkty krytyczne wyszły
| | √2 | | √2 | |
(−1,4.5) ORAZ (− |
| },− |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
A wyszedł mi tylko pierwszy z tych pkt. krytycznych czyli (−1,4.5), czy ktoś mógłby rzucić
okiem
co poszło nie tak?
f(x,y) = x
2+y
2−x−3y+2
Warunek: x−2y=−10
F(x,y,∧) = x
2+y
2−x−3y+2 + ∧(x−2y+10)
pochodna cząstkowa F/x = 2x −1 + ∧
pochodna cząstkowa F/y = 2y−3 −2∧
pochodna cząstkowa F/∧ = x−2y+10
Przyrównuje pochodne cząstkowe do 0 i otrzymuje układ równań
2x −1 + ∧ = 0
2y−3 −2∧ = 0
x−2y+10 = 0
Wyznaczam z pierwszego równania ∧ = −2x + 1 i podstawiam do pozostałych dwóch
2y−3+4x−2 = 0
x−2y+10=0
wyznaczm z drugiego równania x = 2y − 10 i podstawiam do pierwszego
10y=45
y = 4,5
a stąd x = −1 i ∧ = 3
A skąd wziął się drugi punkt krytyczny

?
3 lut 23:44
jc:
f(x,y) = x2+y2−x−3y+2 = (x−1/2)2 + (y−3/2)2 +2−1/4−9/4
= (x−1/2)2 + (y−3/2)2 −1/2
Jedyne ekstremum lokalne to minimum lokalne (globalne) osiągane w punkcie
(1/2, 3/2). f(1/2, 3/2) = −1/2.
3 lut 23:50
jc:
Nie zauważyłem warunku x−2y=−10.
Ja bym podstawił x=a+1/2, y=b+3/2. Na razie pomińmy −1/2.
z=f(a,b) = a2+b2−1/2, warunek a−2b = −10 − 1/2 + 3 = −15/2.
Tniemy pionową płaszczyzną. Mamy jedno minimum. To kwadrat odległości prostej
a−2b=−15/2 od (0,0) minus −1/2. Minimum mamy dla a=−3/2, b=3, czyli dla x=−1, y=9/2.
Wynik masz ok (ten dobry wynik).
4 lut 00:09
fistaszek: | | √2 | | √2 | |
Ok dzięki, czyli ten drugi punkt (− |
| }, − |
| ) to błąd w odpowiedzi? |
| | 2 | | 2 | |
4 lut 00:15
jc: Tak bywa, możesz napisać do autora, ucieszy się
4 lut 00:19