Trojkat prostokatny
5-latek:

W trojkacie prostokatnym ABC przyprostokatna BC = 6cm , a przeciwprostikatna AB = 10cm
Dwusieczna kąta ABC i dwusieczna kąta do niego przyleglego , przecinaja przyprostokatna AC i
jej pezdluzenie w punktach D i E
Obliczyc odcinek DE
CA=
√102−62= 8
CE=x
EA= 8−x
Z tweirdzenia o dwusiecznej
x=3
Trojkat DBE jest trojkatem prostokatnym gdyz dwusiene kata i kata do niego przyleglego
przciecinaja sie pod katem prostym
Jednoczesnie BC jest wysokoscia tego trojkata
Teraz skorzystam z Tweirdzenia o wysokosci opuszczonej na przeciwprostokatna w trojkacie DBE i
oblicze y
h
2= x
2*y
2
x+y= 3+2=5 a wodpowiedzi do zadania jest 15 .
Gdzie jest blad?