calki oznaczone
Jack: Całki oznaczone dylemat
obliczyc pole ograniczone krzywymi
x2+y2 = 16
x2=12y−12
gdy sprowadze to do igreka i podstawie do wzoru to wychodzi troche skomplikowana calka i sporo
liczenia, wiec moje pytanie czy da sie prosciej.
Bo chyba nie moge dac x2 do calek?
wtedy bym mial
2
∫ [(16−y2) − 12y + 12]
−14
Ale to raczej jest bledne.
jak to moge zrobic w miare prosto?
3 lut 22:41
Saizou :
aaa... współrzędne biegunowe ?
3 lut 23:11
ByłemLegendą: Nie lepiej jest znaleźć punkty przecięcia (2
√3 i −2
√3) rozdzielić sobie x
2+y
2 = 16 na
y=
√16−x2 i y=−
√16−x2 i policzyć całkę oznaczoną:
| | 1 | |
2*∫02√3 [√16−x2 − |
| x2−1]dx ? |
| | 12 | |
3 lut 23:11
Jack: no wlasnie calka
√16−x2 jest delikatnie nie przyjemna.
Oczywiscie do policzenia ale szukam najprostszego sposobu
Co do wspolrzednych biegunowych, co masz na mysli ?
3 lut 23:15
Jack: ref
3 lut 23:51
jc: Tniesz okrąg parabolą. Który fragment wybierasz, ten powyżej paraboli, czy ten poniżej?
Znasz wzór na pole wycinak koła. Połącz fakty i będziesz miał wynik.
4 lut 00:13
Mariusz:
Jack co nie miałeś jeszcze całkowania przez części , a zabierasz się za równania różniczkowe
nieźle
| | x(−x) | |
∫√16−x2dx=x√16−x2−∫ |
| dx |
| | √16−x2 | |
| | 16−x2+16 | |
∫√16−x2dx=x√16−x2−∫ |
| dx |
| | √16−x2 | |
| | dx | |
∫√16−x2dx=x√16−x2−∫√16−x2dx+16∫ |
| |
| | √16−x2 | |
| | x | |
2∫√16−x2dx=x√16−x2+16arcsin( |
| )+C1 |
| | 4 | |
| | 1 | | x | |
∫√16−x2dx= |
| (x√16−x2+16arcsin( |
| ))+C |
| | 2 | | 4 | |
4 lut 08:32
Mariusz:
W drugiej linijce w liczniku powinno być 16−x2−16
4 lut 08:34
Jack: Oczywiscie mialen calkowanie przez czesci.
@jc wybieram fragment "wewnatrz" paraboli.
@Mariusz
Ja wiem jak policzyc ten pierwiastek. Co wiecej licze dokladnir tym sposobem co Ty.
Jednakze szukam jakiegos sposobu zeby nie wchodzic w calke z tym pierwiastkiem.
4 lut 10:21
Mariusz:
Wg mnie to jest najłatwiejszy sposób
Podstawienie Eulera dałoby taką całkę
∫
√16−x2dx
√16−x2=(4−x)t
(4−x)(4+x)=(4−x)
2t
2
4+x=(4−x)t
2
4+x=4t
2−xt
2
x+xt
2=4t
2−4
x(t
2+1)=4t
2−4
| | 4t2−4 | | 4t2+4−8 | | 8 | |
x= |
| = |
| =4− |
| |
| | t2+1 | | t2+1 | | t2+1 | |
dx=(−8)(−1)(t
2+1)
−2 2tdt
Są jeszcze współczynniki nieoznaczone
Przewidujesz postać funkcji pierwotnej i różniczkujesz obustronnie aby obliczyć współczynniki
Możesz jeszcze podstawić funkcje cyklometryczne i bawić się funkcjami trygonometrycznymi
4 lut 10:49
Jack: czyli pierwiastka nie unikniemy...
4 lut 11:34
Jack:

@
jc
jak tu wykorzystac wycinek kola?
4 lut 11:38
jc: Połącz odcinkiem punkty przecięcia (−2√3,2), (2√3,2).
Parabola poniżej tego odcinak ma pole 8/√3 (sprawdź!).
Wycinek koła (−2√3,2), (0,0), (2√3,2) ma pole 16π/3.
Część koła powyżej odcinka = wycinek koła − trójkąt = 16π/6 − 4√3
Szukane pole = 8/√3 − 4√3 + 16π/3 = 16π/3 − 4/√3.
Sprawdź lepiej wszystkie rachunki.
4 lut 11:43
Jack: ok, to mam z calki pliczyc jak rozumiem.
| | α | |
Skad wiemy, jaki kat mamy w tym wycinku ? ze wzoru na |
| ... |
| | 360 | |
mozna z pitagorasa ale...
| | 16π | |
ok, wlasciwie to bedzie 120 stopni... czyli |
| tez sie zgadza. |
| | 3 | |
| | 1 | | 8√3 | |
Pole trojkata = |
| * 16 * sin 120 = |
| = 4√3 |
| | 2 | | 2 | |
ok wychodzi ze sie zgadza.
Super, dziekuje, az tak o tym nie myslalem
4 lut 11:59