Wielomian jest podzielony przez dwumian
Damian: Wielomian w(x)=3x3+(a+b)x2−27x+a−4b jest podzielny przez dwumian x−2,
a resta z dzielenia przez dwumian x−1 jest równa 24. Oblicz a i b oraz wyznacz pierwiastki tego
wielomianu
3 lut 22:30
Dezyderiusz: na początku dzielisz wielomian przez dwumian (x−2):
3x2 + (a+b+6)x + (2a+2b−15)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3x3 + (a+b)x2 − 27x + (a−4b) : (x−2)
−3x3 + 6x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
== (a+b+6)x2 − 27x
−(a+b+6)x2 + 2(a + b +6)x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
========= (2a + 2b − 15)x + (a−4b)
−(2a + 2b − 15)x + 2(2a + 2b −15)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
============= 4a +4b −30 + a − 4b
wiemy, że jeżeli wielomian dzieli się przez dwumian to nie zostawia reszty zatem:
4a + 4b − 30 + a −4b=0
5a − 30 = 0
a = 6
teraz dzielimy wielomian przed drugi dwumian czyli (x−1):
3x2 + (a+b+3)x + (a + b −24)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3x2 + (a+b)x2 − 27x + (a−4b) : (x−1)
−3x2 + 3x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
==== (a + b + 3)x2 − 27x
−(a + b + 3)x2 + (a + b +3)x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
============ (a + b −24)x + (a − 4b)
−(a + b −24)x + (a + b −24)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
========== a − 4b + a + b −24
wiemy że reszta z dzielenia przez (x−1) jest równa 24 więc:
a − 4b + a + b − 24 = 24
2a −3b − 24 = 24
pod "a" wstawiamy 6:
12 − 3b − 24 = 24
−3b = 36 / (−3)
b=−12
4 lut 00:14
Eta:
Ale się opisałeś

z treści zadania : W(2)=0 i W(1)=24
W(2)= 24+4a+4b−54+a−4b=0 ⇒ ....
a=6
W(1)=3+a+b−27+a−4b=24 ⇒ ...
b=−12
to W(x)=3x
3−6x
2−27x+54 = 3(x
3−2x
2−9x+18) = 3(x−2)(x
2−9) = 3(x−2)(x−3)(x+3)
x
1=2 , x
2= 3, x
3= −3
==========================
4 lut 00:28