matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz wartości parametrów a i b
Damian:
Dane są wielomiany f(x)=(a−2b)x
3
+9x
2
−6x−2, p(x)=ax+2, q(x)=x
2
+bx−2. Wyznacz wartości parametrów a i b, dla których wielomian w(x)= p(x) x q(x)−2f(x) jest wielomianem zerowym
3 lut 22:28