coco:
tak jk podajesz we wzorach jest OK



Pb = 2 PΔ czyli 3ah = 1/2 a
2V3 → 6ah = a
2V3 I : a≠0
6h = aV3 → h = 1/6 aV3
szukany kąt to kąt między przekątnymi w ścianach bocznych
Δ-t w którym jest ten kąt to Δ-t równoramienny
gdzie ramiona to d -- przekątne ścian i podstawa a
obliczmy długość d z tw. Pitagorasa
d
2 = h
2 + a
2 → d
2 = a
2 + 3/36 a
2
d
2 = a
2 +1/12*a
2 → d
2 = 13/12 *a
2
d = a V13 /V12 → d = 1/6*a *V39

teraz z tego Δ-ta równoramiennego o którym wcześniej pisałam
obliczamy sin( α/2) bo kąt w nim został podzielony na
pół ,bo to Δ -t równoramienny ( wiesz oco chodzi

)
1/2 *a
sin (α/2) = ------ → sin α/2 = 1/2a *6 / aV39
d
sin α/2 = 3/V39 ( bo "a " i 2 skrócone )
3 V39
sinα/2 = --------- ( usunięta niewymierność

)
39
sin α/2 = V39 /12 kąt α obliczymy jak bedziemy mieli α/2
Odp; sin α/2 = V39 /12
można obliczyć kat α w przybliżeniu V39 ≈ 6
więc sinα/2 ≈ 6/12 ≈ 1/2 → α/2 ≈ 30
0 → α ≈ 60
0