kwadraty liczb
安傑伊: Znaleźć najmniejszą liczbę naturalną n taką aby liczby n+3 i n−1000 były kwadratami liczb
naturalnych.
Jak się za to mogę zabrać?
3 lut 20:47
安傑伊: podbijam
3 lut 21:44
Saizou :
n+3=k2 → n=k2−3
n−1000=l2
k2−3−1000=l2
k2−l2=1003
(k−l)(k+l)=1003=17*59=59*17=1*1003=1003*1
k−l=17
k+l=59
======
2k=76
k=38, l=21
k−l=59
l+k=17 → k=21, l=17
k−l=1
k+l=1003
=======
2k=1004
k=502, l=501
k−l=1
k+l=1003 → k=501, l=502
zatem.... n =....
3 lut 21:52
安傑伊: Dziękuje. Nie myślałem, Że to AŻ TAK proste.
3 lut 21:55