Trojkat prostokatny
5-latek:

W trojkacie prostokatnym o przyprostokatnych 15 dcm i 2 m poprowadzono z wierzcholka kąta
prostego wysokosc oraz dwusieczne obydwu kątow
jakie wysokosc tworzy z rzyprostokatnymi .
Obliczyc odcinek przeciwprostokatnk zawarty miedzy dwusiecznymi .
Z zadania AB=
√152+202=
√625= 25
Obliczam h
P
ABC= 05*300= 150
0,5*25*h= 150
| | 150 | | 1500 | | 300 | | 60 | |
h= |
| = |
| = |
| = |
| =12 |
| | 12,5 | | 125 | | 25 | | 5 | |
Obliczam AD
AD=
√152−122=
√225−144= 9
BD= 25−9=16
I na tym moja inwencja tworcza sie na razie konczy
3 lut 20:21
Omikron: Twierdzenie o dwusiecznej
3 lut 20:46
5-latek: czesc
Nie wiem jak zastosowac
3 lut 20:48
3 lut 20:53
5-latek: Bo tak
Nie znam dlugosci tych odcinkow w mianownikach
3 lut 20:53
Omikron: Ale znasz sumę długości tych odcinków. Oznacz jeden jako x, drugi jako ... −x
3 lut 20:55
5-latek: Za chwile wroce do tego
Wybacz zle sie poczulem .
3 lut 20:57
Omikron: Nie ma sprawy, jak się kiepsko czujesz to odpocznij
3 lut 20:58
5-latek: AE=x
ED=9−x
z tego x=5
ED=4
FB=p
DF= 16−p
z tego p=10
DF= 16−10=6
ED+DF= 4+6=10
Zgadza sie z odpowiedza .
Dzieki
Omikron
3 lut 22:12
Omikron:
3 lut 22:16