rozwiązania rzeczywiste
KATASIA: Liczby a, b, c należą do zbioru M={1,2,3,...,29,30,31}. Zbadaj czy równanie:
5√ax2+5√bx+5√c=0
ma rozwiązania rzeczywiste.
Po za tym że tylko 5√bx może być ujemne nie potrafię nic ciekawego ustalić, ktoś mógłby nieco
pomóc?
3 lut 19:39
KATASIA: cokolwiek?
3 lut 20:07
KATASIA: proszę o pomoc
3 lut 20:43
KATASIA: ostatnia próba − ktoś da radę?
3 lut 21:55
Saizou :
podstawmy 5√x=t, otrzymasz wówczas
5√at2+5√bt+5√c=0
jest to równanie kwadratowe zmiennej t
Δ=5√b2−5√ac ≥ 0 (żeby istniało rozwiązanie rzeczywiste)
5√b2≥5√ac z monotoniczności funkcji f(x)=5√x mamy
b2≥ac
biorąc np. a=1, b=30, c=2 mamy 900=302≥1*2=2
zatem istnieje rozwiązanie rzeczywiste
3 lut 22:00
KATASIA: oki już jasne, tylko jescze jedno: nie powinno być Δ=5√b2−45√ac?
3 lut 22:09
Saizou :
a tak, chochlik.... zastanów się czy to coś zmieni
3 lut 22:11
KATASIA: nie, wiem, że nic, tak tylko dla pewności pytam. podnosimy wtedy to 45 i to tyle, tak?
3 lut 23:12
Saizou :
tak, ale to dużo zmieni

b
2≥4
5ac=1024ac
31
2=961
961<1024ac , zatem....
3 lut 23:16