Geometria analityczna
Crash: Dane są wierzchołki A(−4,2) B(8,−2) C(6,4) trapezu równoramiennego ABCD o podstawie AB . Oblicz
współrzędne wierzchołka D.
Próbowałem policzyć z własności że przekątne mają taką samą długość, ale jakoś nie może mi
wyjść poprawny wynik. Proszę o pomoc
3 lut 19:15
5-latek:

I to powinno juz wszystko wyjasnic
3 lut 19:23
Crash: Muszę się przyznać, że niezbyt mi to pomaga
3 lut 19:27
5-latek: Napisz rownanie prostej rownoleglej do AB i przechodzacej przez punkt C
TRapez ma os symetrii wiec rownanie symetralej AB trzeba napisac
Dostajesz punkt S (przeciecia tych prostych
Teraz Pubkt D jest rowno oddalony od C (ze wzoru na srodek odcinka wylicz wspolrzedne punktu
D
3 lut 19:43
5-latek: Poprawian
Odlegosc punktu D od S jest taka sama jak punktu C od S
3 lut 19:45
Mila:

Wierzchołki A(−4,2), B(8,−2) C(6,4)
1)
Prosta AB:
y=ax+b wyznaczymy a
2=a*(−4)+b
−2=a*8+b
CD||AB⇔
2)
Prosta CD ma taki sam wsp. kierunkowy
| | 1 | | 1 | |
y=− |
| x+b i przechodzi przez punkt C⇔4=− |
| *6+b |
| | 3 | | 3 | |
b=6
3)
|BC|=|AD|=
√22+62=
√40
4) geometrycznie D wyznaczymy kreśląc okrąg o środku D i r=
√40
Równanie okręgu:
(x+4)
2+(y−2)
2=40 i prosta CD
(−3y+18+4)
2+(y−2)
2=40 po rozwiązaniu:
podstawiamy do równania prostej CD
| | 28 | | 6 | |
x=−3* |
| +18= |
| lub x=6 |
| | 5 | | 5 | |
| | 6 | | 28 | |
D=( |
| , |
| ) lub D=(6,8) ( to będzie równoległobok) |
| | 5 | | 5 | |
3 lut 22:39
5-latek: Dobry wieczor
Milu
3 lut 23:09
Mila:
Witaj, już zdrowy?
3 lut 23:15
5-latek: Milu 
Juz prawie . Jeszcze bylem dzisiaj u Pani doktor , osluchala mnie i stweirdzila ze dobrze
ale jeszcze dala zwolnienie do poniedzialu
Jeszcze jestem troche oslabiony (mam jescze odpoczac.
3 lut 23:25
Mila:
No to zdrowiej ładnie

W Krakowie smog , nie wychodzimy nigdzie. Może jutro będzie lepiej.
3 lut 23:32
5-latek: To niedobrze Milu
Mozna sie od tego smogu powaznie rozchorowac
U ,mnie na wsi tez pala czym popadnie nawet plastikami
4 lut 00:00