matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Analiza matematyczna - styczne
M.:
Wyznacz styczną do wykresu f(x)=
√
x
która tworzy z OX kąt 45*
3 lut 18:30
Janek191:
a = tg 45
o
= 1 więc f'(x) = 1
1
1
1
= 1 ⇒ 2
√
x
= 1 ⇒
√
x
=
⇒ x =
2
√
x
2
4
Styczna y = a x + b = x + b
1
1
+ b = U{1]{2} ⇒ b =
4
4
1
Odp. y = x +
4
3 lut 18:40