dany jest ciąg arytmetyczny o wzorze ogólnym :
marcin: an=5n+3 różnica tego ciągu jest równa
17 sty 12:29
jo:
Wystarczy skorzystać z tego, że r = an+1−an
17 sty 12:36
Bogdan:
Jeśli ciąg (an) wyraża się wzorem: an = an + b (zbiór punktów leżących na prostej
y = ax + b), to ciąg (an) jest arytmetyczny o różnicy równej a.
W tym zadaniu an = 5n + 3, różnica r = 5.
17 sty 17:11
tim: Witaj Bogdanie.
17 sty 17:11
Bogdan:
Witaj tim, dawno tu nie zaglądałeś. Jak twoja olimpiada?
17 sty 17:15
tim: Dawno nie zaglądałem − racja. A to szkoła, a to nie było co rozwiązać, a to nie miałem siły.
Ale powróciłem

.
Byłem tydzień temu na drugim etapie − zadania www.omg.edu.pl − i zobaczymy jak poszło. Myślę,
że dobrze.
17 sty 17:20
Bogdan:
Gratuluję timie zakwalifikowania się do II etapu. Już obejrzałem zadania z tego etapu.
A jak wypadły Twoje rozwiązania w I etapie?
17 sty 17:37
tim: I etapu nie podają. Ale musiałem mieć 70%.
17 sty 17:39
tim: A jak na forum?
17 sty 17:40
Bogdan:
albo więcej niż 70%.
Wybrałeś już szkolę średnią?
17 sty 17:41
tim: Następny...

, nie ty pierwszy się pytasz i zapewne nie ostatni. No wlasnie nie, bo ne moge
sie zdecydowac na nic, a to bo rodzice, a to bo internat, a to bo duzo nauki, a to bo za
daleko, a to bo przyjaciel itp.
17 sty 17:43
Bogdan:
Na forum − to sam widzisz jak jest, więcej niż kiedyś łatwych zadań, czasami nie chce się
nawet odpowiadać.
17 sty 17:46
Bogdan:
Jest w Twojej okolicy sławne i dobre liceum z międzynarodową maturą. Brałeś je pod uwagę?
17 sty 17:49
tim: Na początku jak byłem tu to było strasznie, nic nie potrafiłem, ale teraz jak patrze to płakać
się chce. Wyćwiczone już trochę. A może ty mi doradzisz co do szkoły.
a) III LO Gdynia, najlepsza na Pomorzu, 4 w Polsce (ranking 2010 perspektywy), 35km od domu,
mama chce internat, duzo nauki, brak czasu...
b) słabsze liceum, 10km od domu, albo w Pruszczu, mało nauki i luz.
c) I LO Gdańsk, normalne liceum, trochę lepsze, 10km od domu, z kolegą (patrz www.omg.edu.pl
lista zakwalifikowanych do II etapu: powiat gdański, z Pruszcza).
17 sty 17:49
tim: Sławne to Topolowka czy III LO?
17 sty 17:49
tim: III LO Gdańsk (Topolowka) czy III LO Gdynia
17 sty 17:50
tim: obydwie mają maturę, ale na maturę międzynarodową nie chcę − nie chcę wyjechać, a angielskiego
średnio lubię się uczyć − może znasz pana Tomalczyka?
17 sty 17:50
Bogdan:
mam na myśli Gdynię
17 sty 17:51
tim: Jak napisałem trzy posty wyżej trzy szkoły które rozważam.
17 sty 17:51
Bogdan:
Nie znam pana Tomalczyka, a kto to jest?
17 sty 17:52
tim: Uczy w III LO Gdynia matematyki, autor książek olimpijskich, razem z panem Pawłowskim.
17 sty 17:52
tim: Pawłowski uczy w Toruniu.
17 sty 17:53
Bogdan:
35 km można dojeżdżać.
17 sty 17:53
tim: Idąc do Gdyni, będę jednym z wielu, idąc do Pruszcza, będę jedyny, który się udziela więcej
(rozumiesz). Tam będę średniakiem, tu super dobry, mogę pójść z kolegą, który także podziela
pasję matematyczną i fizyczną, razem będziemy mogli też się gdzie indziej przygotowywać.
17 sty 17:54
tim: To jest 15 minut + 50 SKM + 15 minut = 70 minut x 2 strony = 2,5 h dziennie na dojazd?
17 sty 17:55
Bogdan:
To tym bardziej trzeba wybrać Gdynię, taki nauczyciel to w twoim przypadku ogromna szansa,
a języków i tak trzeba się uczyć
17 sty 17:55
tim: Ale zauważ, że nauczyciel będzie przygotowywał 40 osób (popatrz www.om.edu.pl lista
zakwalifikowanych powiat gdański, same LO 3 Gdynia). Będzie trzeba harować straaaaaaasznie, a
tego się boję, że nie wyrobię, a dojazdy odpadają. Ew. internat. Ale nie lepiej iść z kolegą?
17 sty 17:58
tim: Języki swoją drogą, ale na IB nie idę.
17 sty 17:58
Bogdan:
Lepiej być średniakiem w szkole o wysokich wymaganiach, niż prymusem w słabszej.
To tak samo, jak to, że lepiej mieć wymagających przyjaciół, niż miernych.
Wiele osób traci więcej czasu na dojazdy. Gdybym był na twoim miejscu, to bez wahania
wybrałbym Gdynię. Ponadto z tym średniakiem chyba przesadziłeś, oceniam Cię wyżej.
17 sty 18:01
tim: No, ale lekko nie będzie, a czasu będzie trochę przymało. Ja tylko z matmy jestem super dobry,
a inne przedmioty?
17 sty 18:02
Bogdan:
tim, to skąd się wzięły na Twoim świadectwie oceny celujące?
17 sty 18:04
tim: To jest Pruszcz! Taki poziom, że wystarczy poczytać przed lekcją i już. A tam zakuwać! Nie
wiem, juz sam się gubię.
17 sty 18:08
Bogdan:
Porozmawiamy
timie jeszcze przy innej okazji, bo teraz muszę stąd wyjść. Dodam tylko,
że wybór szkoły średniej jest jedną z najważniejszych decyzji w życiu, bo to wybrana szkoła
jest początkiem dorosłego życia, nie spartol tej decyzji. Pozdrawiam
17 sty 18:09
tim: Żes mnie pocieszył

.
17 sty 18:12