Oblicz pochodną
Bartek: Witam, nakierujcie mnie proszę jak obliczyć pochodną pod pierwiastkiem trzeciego stopnia...
√1+sinx trzeciego stopnia
3 lut 18:07
Jerzy:
y = (1+sinx)
1/3
| | 1 | |
y' = |
| (1+sinx)−2/3*cosx |
| | 3 | |
3 lut 18:08
Janek191:
f(x) = (1 + sin x)13
3 lut 18:08
Bartek: a skąd mamy te −2/3?
3 lut 18:10
Bartek: No właśnie mi tak wyszło jak Jankowi, ale nie wiem czy dobrze
3 lut 18:10
3 lut 18:10
Janek191:
Mnie nic nie wyszło, bo to jest funkcja zapisana inaczej.
Teraz zastosuj wzór na pochodną funkcji złożonej i na pochodną funkcji potęgowej
3 lut 18:12
Bartek: Już rozumiem dzięki wielkie
3 lut 18:12