Rozwiąż
MAteusz: Rozwiąż równanie : 4x4+12x3+13x2+6x+1=0
Wiem, że −1 jest jednym pierwiastkiem ( twierdzenie Bezouta) i dziele ten wielomian przez x+1 i
wychodzi (4x3+8x2+5x+1)(x+1) i dalej nie wiem
3 lut 17:28
relaa:
4x4 + 12x3 + 13x2 + 6x + 1 = 4x4 + 12x3 + 9x2 + 4x2 + 6x + 1 =
(2x2 + 3x)2 + 2(2x2 + 3x) + 1 = (2x2 + 3x + 1)2
3 lut 17:47
Janek191:
− 1 jest pierwiastkiem 4 x3 + 8 x2 + 5 x + 1 = 0
Podziel przez x + 1
3 lut 17:50
MAteusz: czyli można dalej podstawiać z twierdzenia bezouta ? myślałem ze tylko raz wolno
3 lut 18:06
Janek191:
Tak
3 lut 18:10
Mariusz:
Pomysł @relaa jest całkiem niezły
3 lut 18:41