calka
Alky: Witam. Mógłbym prosić o wsparcie z poniższym przykladem ? Tj samą sugestię co do podstawienia
czy pomysł przz czesci. Robiłem wlasnie przez części, ale sie że tak powiem zapętlilem. Nie
mam więcej pomyslow, a wyglada mi to na calke przez czesci, bo podstawienia tu nie widzę
żadnego.
∫excosx
3 lut 17:22
Saizou :
Podpowiedź, dwa razy przez części, potem powinno się zapętlić, tzn. wynik będzie zawierał
wyjściową całkę ze znakiem przeciwnym
3 lut 17:39
Alky: A, to okej. To tak mi wyszlo w sumie, ale myślałem że muszę zostać bez calki w wyniku. Dzięki
3 lut 17:49
Saizou :
x = cos − x
2x= cosx
3 lut 17:57
Alky: Będę musiał.sobie to.jeszcze pozniej ogarnąć, bo mimo wszystko jest to dla mnie nowe i nie
spotykałem sie dotąd z takimi wynikami z zapetleniu z calki.. Nie.do.końca kumam tez to
podstawienie.za x= cosx−x
Będę mial potem chwilę to przeanalizuje na spokojnie. Dzieki
3 lut 18:09
Mila:
∫e
xcosx dx= [e
x=u, e
x dx=du, dv=cosxdx , v=sinx]
=e
x*sinx−∫e
xsinx dx= [e
x=u, e
x dx=du, dv=sinxdx , v=−cosx]
=e
x *sinx−[ −e
x cosx−∫e
x*(−cosx) dx]=e
x *sinx+e
xcosx−∫e
x cosx dx
⇔
∫excosx dx= e
x *sinx+e
xcosx−
∫ex cosx dx⇔
2∫e
xcosx dx= e
x *sinx+e
xcosx
| | 1 | |
∫excosx dx= |
| * ex (*sinx+cosx)+C |
| | 2 | |
3 lut 18:54
Alky: Oki, dziękuję Milu

Wszystko jasne. W sumie to własnie tak to robiłem, ale wydawało mi się
trochę dziwne, bo nie mogłem się pozbyć tej całki i się zapętlałem, a teraz widzę wyraźnie co
zrobić z tym fantem
3 lut 23:46
Mila:
4 lut 00:35