matematykaszkolna.pl
calka Alky: Witam. Mógłbym prosić o wsparcie z poniższym przykladem ? Tj samą sugestię co do podstawienia czy pomysł przz czesci. Robiłem wlasnie przez części, ale sie że tak powiem zapętlilem. Nie mam więcej pomyslow, a wyglada mi to na calke przez czesci, bo podstawienia tu nie widzę żadnego. ∫excosx
3 lut 17:22
Saizou : Podpowiedź, dwa razy przez części, potem powinno się zapętlić, tzn. wynik będzie zawierał wyjściową całkę ze znakiem przeciwnym
3 lut 17:39
Alky: A, to okej. To tak mi wyszlo w sumie, ale myślałem że muszę zostać bez calki w wyniku. Dzięki emotka
3 lut 17:49
Saizou : x = cos − x 2x= cosx
 1 
x=

cos
 2 
3 lut 17:57
Alky: Będę musiał.sobie to.jeszcze pozniej ogarnąć, bo mimo wszystko jest to dla mnie nowe i nie spotykałem sie dotąd z takimi wynikami z zapetleniu z calki.. Nie.do.końca kumam tez to podstawienie.za x= cosx−x Będę mial potem chwilę to przeanalizuje na spokojnie. Dzieki emotka
3 lut 18:09
Mila: ∫excosx dx= [ex=u, ex dx=du, dv=cosxdx , v=sinx] =ex*sinx−∫exsinx dx= [ex=u, ex dx=du, dv=sinxdx , v=−cosx] =ex *sinx−[ −ex cosx−∫ex*(−cosx) dx]=ex *sinx+excosx−∫ex cosx dx ⇔ ∫excosx dx= ex *sinx+excosx−∫ex cosx dx⇔ 2∫excosx dx= ex *sinx+excosx
 1 
∫excosx dx=

* ex (*sinx+cosx)+C
 2 
3 lut 18:54
Alky: Oki, dziękuję Milu emotka Wszystko jasne. W sumie to własnie tak to robiłem, ale wydawało mi się trochę dziwne, bo nie mogłem się pozbyć tej całki i się zapętlałem, a teraz widzę wyraźnie co zrobić z tym fantem
3 lut 23:46
Mila: emotka
4 lut 00:35