Ciag arytmetyczny
B.w: Wyznacz ciąg arytmetyczny w którym Suma czwartego i ósmego wyrazu wynosi 4
a wyraz 20 jest o 9 mniejszy od wyrazu drugiego
Wiem że to będzie tak
a4+a7=4
a20−9a2
A dalej nie wiem ma z jakiegość wzoru skorzystać bo coś czuję że to zmierza do układu rówań
3 lut 17:18
5-latek: Jesli a20} jest o 9 mniejszy od a2 to nalezy zapisac to tak
np a2= a20+9
3 lut 17:24
B.w: No ok to w jaki sposób mam zapisać ten układ równań
Wiem teraz że jeden będzie tak
4=a1+3r+a1+6r
A ten drugi to niby jak wydaje mi się że tak muszę zapisać
a2=a1+19r−9 ?
3 lut 17:36
Janek191:
a4 + a7 = 4
a2 − a20 = 9
więc
(a1 + 3 r) + (a1 + 6 r) = 4
(a1 + r) − ( a1 + 19 r) = 6
3 lut 17:45
Janek191:
Oczywiście w II wierszu ma być :
(a1 + r) − (a1 + 19 r) = 9
3 lut 17:52
5-latek: Tam masz wyraz a
8 a nie a
7
poczekaj .
Skoro a
20 jest mniejszsy o 9 od a
2 to mozemy zapisac ze
a
2+9= a
20 ⇒a
2= a
20−9 (Ty masz dobrze
mozesz zapisac tak
{a
1+3r+a
1+7r= 4
{a
1+r= a
1+19r−9
Zdrugiego
r−19r=−9
Z 1 2a
1+19r= 4
wylicz a
1
Potem wzor a
n= a
1+(n−1)*r
3 lut 17:55
5-latek: Z 1 rownania oczywiscie 2a1+10r=4 a nie 19r
3 lut 17:57
Janek191:
Coś mi się myli
3 lut 17:58
5-latek: Dobry wieczor
Janek191
3 lut 18:05
B.w: Ok trudno trochę było mi się w tym ogarnąć co tam popisaliście ale teraz już wiem
5−latek z działania i wzoru wychodzi mi a4+a7=4
a1+(4−1)×r+a1+(7−1)×r
a1+3r+a1+6r
4=2a1+9r
a2=a1+19r−9 no właśnie z tym mam problem nie zabardzo wiem skąd ty masz to drugie r
3 lut 18:24
Janek191:
Ma być
a4 + a8 = 4
a2 − a20 = 9
czyli
(a1 + 3 r) + (a1 + 7 r) = 4
(a1 + r) − (a1 + 19 r) = 9
itd.
3 lut 18:28
Janek191:
Z II mamy
r − 19 r = 9
− 18 r = 9 / : (−18)
r = − 0,5
=========
3 lut 18:30
Janek191:
I
2 a1 + 10 r = 4
2 a1 + 10*(−0,5) = 4
2 a1 = 4 + 5 = 9 / : 2
a1 = 4,5
==========
3 lut 18:31
B.w: Ok teraz to dopiero widzę xd dzięki janek jak się na coś uprę to nawet własnych błędów nie
widzę xd
3 lut 18:35