całki do policzenia
jola:
3 lut 16:19
jola: podrzuci ktoś jakiś pomysł?
3 lut 16:28
jc:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| , dalej łatwo |
| x2(1+x2) | | x2 | | 1+x2 | |
3 lut 16:51
jola: właśnie tą juz zrobiłam , ale do 2 następnych nie mam pomysłów
3 lut 16:53
jc: Możesz podstawiać
(2) x = sh t lub x=(t−1/t)/2
(3) x= sin t lub przez części
− ∫ x (√1−x2)' dx = − x √1−x2 + ∫√1−x2 dx = [asin x − x√1−x2]/2
3 lut 17:04
jola: dziękuje jc
3 lut 17:05
Mariusz:
1)
| 1 | | 1+x2−x2 | |
| = |
| |
| x2(1+x2) | | x2(1+x2) | |
2)
√1+x2=t−x
chociaż może lepszym podstawieniem będzie
√1+x2=xt+1
3)
całkowanie przez części to dobry pomysł
3 lut 18:46
jc: Mariusz, Twoje pierwsze podstawienie = moje drugie podstawienie.
3 lut 19:19