Proszę o pomoc.
kropka: 1.
a) log272−log29
b) log553
c) log3127
Oblicz
a) 4−2
b) (112)−3
c) 1623
d) 8114
2.
Kula ma Pc=256π cm2. Oblicz V.
3.
Oblicz Pc i V stożka o krawędzi 4 cm.
3 lut 15:52
Jerzy:
| | 72 | |
a) = log2 |
| = log28 = 3 |
| | 9 | |
3 lut 15:53
Jerzy:
b) = 3*log55 = 3*1 = 3
3 lut 15:53
Jerzy:
c) = log33−3 = −3*log33 = −3*1 = −3
3 lut 15:55
Jerzy:
Teraz coś od siebie.
3 lut 15:55
kropka: a) 42=0,0625
b) (112)−3=8
c) 1623= 16x23=323=1023
d) 8114=81x14=2014
Proszę o sprawdzenie.
3 lut 16:05
5-latek: Najpierw zajmijmy sie c i d
Co Ty tu odpi...........sz
Masz wzor bo pewnie chodzi o potegowanie
a
q/n=
n√aq
Wiec wezmy c
16
2/3 =
3√162=
3√256
Wewmy d)
81
1/4=
4√811=
4√81=
4√34 bo 81= 3
4 inaczej 3*3*3*3= 81
Teraz znowu wzor
n√an= |a| dla stopnia parzystego pierwiastka i = a dla stopnia
nieparzystego pierwiastka
czyli
4√34= |3|= 3
Ale jesli to zamast potegowania mialabyc zamiana na ulanek zwykly to juz tragedia .
do podpunktu a i b wzor
| | 1 | | 1 | |
a)= 4−2= |
| = |
| (masz dobrze |
| | 42 | | 16 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 8 | |
b) (1 |
| )−3 = ( |
| )−3= |
| = U{1}{27/8)= |
| |
| | 2 | | 2 | | (3/2)3 | | 27 | |
| | 3 | | 2 | | 23 | | 8 | |
albo |
| {−3}= |
| 3= |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 33 | | 27 | |
3 lut 16:57
5-latek: Poprawie to albo
| | 3 | | 2 | | 23 | | 8 | |
( |
| )−3= ( |
| )3= |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 33 | | 27 | |
Tak ma byc bo poprzednio nie napisalen nawiasow a sa bardzo wazne tutaj
3 lut 17:01
5-latek: Dlaczego te nawiasy sa bardzo wazne ?
Jesli masz ulamek w nawiasie to podnosisz zarowno licznik i mianownik do tej potegi
Jesli nie ma nawiasu to podnosiz do potegi albo licznik albo mianownik w zaleznosci gdzie jest
potega
3 lut 17:14
kropka: A zadania 2 i 3 podaje wyniki czy są dobre?
2) V=20483π cm3
3) V=64 cm3
Pc= 96 cm2
3 lut 17:21
5-latek: Drugie dobrze masz
W trzecim zadaniu nie pominelas jakiejs danej ?
3 lut 17:34
kropka: Nie taka jest treść zadania.
3 lut 17:58
Janek191:
Gdzie stożek ma krawędź ?
3 lut 18:00
Janek191:
Zła treść z. 3.
Musi być dany promień stożka i wysokość h
lub promień r i tworząca l .
3 lut 18:01
5-latek:

Te krawedzie 4 jak widzisz moga byc roznie w zaleznosci od r (wedlug mnie
3 lut 18:04
kropka: Oj, przepraszam chodzi o sześcian.
3 lut 18:05
Janek191:
@ 5 − latek
To są tworzące stożka, a nie krawędzie

Pozdrawiam
3 lut 18:06
Janek191:
W sześcianie
V = a3
P = 6 a2
3 lut 18:07
kropka: To mam dobrze. Jeszcze raz przepraszam i serdecznie dziękuję.
3 lut 18:08
5-latek: Witaj
Janek191 
Rowniez pozdrawiam .
3 lut 18:17