Granica
Amio: Potrzebuje policzyc granice ciagu
n√1/1+2n
czy mozna isc na latwizne i podkladajac ∞ dojsc do wniosku, ,ze (1/1+2*∞){1/2∞)=1 ?
3 lut 13:57
Amio: (1/1+2*∞)1/2∞=1
3 lut 13:58
jc: Dlaczego nie napiszesz zwyczajnie 1 tylko 1/1?
Co to jest ∞?
Granicą jest 1, ale nie dziw się, jeśli za takie pisanie dostaniesz zero.
3 lut 14:09
Jerzy:
Popraw zapis i skorzystaj z tw. o trzech ciagach.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Zauważ,że: |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| | 3n | | 1 + 2n | | 2n | |
3 lut 14:11
'Leszek: | | 1 | |
Tu chyba chodzi o ciag an = |
| ktorego lim an = 1 |
| | n√1 + 2n | |
3 lut 16:02