Liczby zespolone
Mariusz : Mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tego równania z liczbami zespolonymi?
z2−z(5+4i)+11+13i=0
3 lut 13:36
grzest: Rozwiązujesz tak samo jak zwykłe równanie kwadratowe.
a=1
b=−(5+i)
c=11+13i
3 lut 13:39
Mariusz : Δ=−(5+4i)2−4*1*(11+13i)
Δ=−(25+40i+16i2)−44−52i
Δ=−25−40i−16i2−44−52i
Δ=−16i2−69−92i
Takie coś mi wychodzi.
3 lut 13:47
Jerzy:
Ile to jest: −16i2 ?
3 lut 13:48
Mariusz: Nie za bardzo wiem
3 lut 13:54
Jerzy:
i2 = −1
3 lut 13:55
Jerzy:
No ale zacznijmy od tego, że Δ jest źle policzona.
3 lut 13:56
Mariusz: tzn. Gdzie są błędy ?
3 lut 14:00
Jerzy:
Skąd znak minus na początku ?
3 lut 14:01
grzest: Policz Δ jeszcze raz.
b2=[−(5+i)] 2=(−1)2(5+1)2=...
3 lut 14:09
grzest: Powinno być (−1)2(5+i)2.
3 lut 14:10
Jerzy:
A co się stało z liczbą 4 ?
3 lut 14:12
grzest: Zjadłem.
3 lut 14:16