Problem z granicą
Kamil : Witam, ostatnio na zaliczeniu z matematyki miałem taki o to przykład obliczenia granicy. Nie
mam pojecia jak sie do tego w ogole zabrać. Mógłby mi to ktoś rozwiazac albo chociaz dać
jakies wskazówki jak to rozwiazac? Byłbym wdzieczny.
| | 3x−sin3x | |
lim x→0 |
| |
| | e3x−e−3x−6 | |
3 lut 13:33
Jerzy:
| | (3x − sin3x)*e3x | |
= limx→0 |
| = |
| | e6x − 6*e3x −1 | |
| | (0 − 0)*1 | | 0 | |
[ |
| ] = [ |
| ] = 0 |
| | 1 − 6 − 1 | | −6 | |
3 lut 13:45
Kamil: i to juz jest wynik ostateczny? wystarczy podstawić 0 ?
3 lut 13:49
Jerzy:
To już jest wynik ostateczny.
3 lut 13:52
Kamil: Dziękuje za pomoc.
3 lut 13:52
Jerzy:
Tylko pytanie, czy wiesz skąd to się wzieło ?
3 lut 13:53