funkcja
Paula: Podaj wzór funkcji kwadratowej w postaci ogólnej wiedząc, że wierzchołek tej funkcji ma
współrzędne
(2, − 3) i przechodzi ona przez punkt (1, − 5).
17 sty 12:06
17 sty 12:10
Paula: jo mozesz mnie naprowadzic bo ja nie wiem dalej jak to zrobic
17 sty 12:26
jo:
Postać kanoniczna: y=a(x−2)2−3
Ponieważ punkt (1,−5) należy do wykresu to podstawiam do powyższego równania:
−5 = a(1−2)2−3 ⇒ a = −2
Zatem postać kanoniczna to: y=−2(x−2)2−3
Z postaci kanonicznej już łatwo przejść do postaci ogólnej y=ax2+bx+c
17 sty 12:35
Paula: dzieki jo
17 sty 12:49