matematykaszkolna.pl
Monotoniczność funkcji i jej ekstrema JJ: Mam problem z określeniem czy funkcja na danym przedziale jest rosnąca, czy też malejąca. W przypadku prostych wielomianów nie mam z tym problemów, jednak czasami przy funkcjach typu: f(x) = ln2x + 1/lnx nie wiem jak się do tego zabrać. Polecenie: Zbadaj monotoniczność i ekstrema funkcji. 1)Wyznaczam dziedzinę funkcji 2)Wyznaczam pierwszą pochodną funkcji Do tego momentu problemu nie ma. Pojawia się on natomiast, gdy trzeba zbadać znak pochodnej. f'(x) = 1/x(1 − 1/(lnx)2) Jakieś wskazówki ?
3 lut 12:50
Omikron: Sprowadzaj zawsze do wspólnego mianownika, tak by mianownik był podniesiony do parzystej potęgi. Wtedy wystarczy zbadać znak licznika.
3 lut 12:58
JJ: Czyli zadanie ma wyglądać następująco ? Dziedzina funkcji to (0;1)U(1;+) f'(x) = ((lnx)2 − 1)/x*(lnx)2 Badam znak pochodnej: f'(x) > 0, f'(x) < 0, f'(x) = 0. Wystarczy sprawdzić np. pierwszy warunek ((lnx)2 − 1)/x*(lnx)2 > 0 /mnożę przez x*(lnx)2 bo (lnx)2 > 0 oraz z dziedziny wiemy, że x > 0 Miejsca zerowe to x = e oraz x = 1/e. Zaznaczam je na osi liczbowej, nakładam dziedzinę i rysuje od prawej od góry, ponieważ (lnx)2 w + jest funkcją rosnącą, tak ? Przepraszam za okropny zapis, próbowałem używać ułamków u {}{}, ale stawało się wszystko jeszcze bardziej zagmatwane.
3 lut 13:24
Jerzy: Jaka jest Twoja funkcja ?
3 lut 13:25
JJ: f(x) = ln2x + 1/lnx
3 lut 16:29
JJ: .
3 lut 19:05
JJ: .
8 lut 15:20
Jerzy:
 1 1 ln2x − 1 
f'(x) =

=

x xln2x xln2x 
i badasz znak pochodnej na podanym przedziale.
8 lut 15:23
JJ: Rozumiem. Do tego momentu potrafię dojść tak jak pisałem w pierwszym poście. Problem pojawia się przy badaniu znaku takiej pochodnej. Miejsca zerowe to x = e oraz x = 1/e. Zaznaczam je na osi liczbowej, nakładam dziedzinę. Wnioskuję z wykresu funkcji ln2x, że w przedziale (0;1> jest malejąca a w przedziale <1;+) jest rosnąca, dlatego rysujemy od góry idąc od prawej. Czy jest to poprawna interpretacja ?
8 lut 19:35
JJ: Ktoś podpowie ?
12 lut 00:12