Iloraz ciągu geometrycznego jest równy (1+p{5})/2. Uzasadnij, że każdy wyraz te
kw: Iloraz ciągu geometrycznego jest równy (1+√5)/2. Uzasadnij, że każdy wyraz tego ciągu,
poczynając od wyrazu drugiego, jest równy różnicy dwóch wyrazów z nim sąsiadujących.
3 lut 12:29
g:
q=(1+√5)/2, an+1 = an*q, an+2−an = an*(q2−1)
Sprawdź czy q = (q2−1)
3 lut 12:33
'Leszek: Skorzystaj ze wzoru
an = a1 * qn−1
Zalozenie :
q= (1+√5)/2
Teza :
an = | an+2 − an+1 |
Dowod:
Podstaw wzory i po uproszczeniu otrzymasz rownania dla q
| q − 1 | = 1/q
Czyli poniewaz q > 1 to : q 2 − q −1 = 0
Podstaw podane q i otrzymasz tozsamosc 0 = 0 , co konczy dowod . Powodzenie !
3 lut 12:52