geometria analityczna
Pierzasty wąż: | | 16 | |
Styczne do okęgu o: x2+(y+2)2= |
| poprowadzono przez punkt A(−2,1) przecinają oś |
| | 5 | |
rzędnych w punktach B i C.
a)wyznacz równania tych stycznych
to udało mi się wyznaczyć x+2y=0 i 29x+2y+56=0
nie wychodzi mi podpunkt c
c) oblicz współrzędne punktów B i C
dla przykładu punkt lezacy na prostej x+2y=0 i okręgu
x=−2y
25y
2+20y+4=0
(5y+2)
2=0
natomiast nie ma takiego rozwiązania w odpowiedzi
3 lut 10:45
Jerzy:
Jeśli masz dobre styczne, to:
B(0;0) C(0,−28)
3 lut 10:54
Pierzasty wąż: moje styczne zgadzają się z odpowiedziami
3 lut 11:09
Jerzy:
No to punkty B i C masz podane wyżej.
3 lut 11:10
Pierzasty wąż: to znaczy, że coś źle licze?
3 lut 11:13
Jerzy:
No oczywiście,że żle , bo liczysz nie to, o co pytają w zadaniu.
Przeczytaj jeszcze raz uważnie treść zadania.
3 lut 11:15
Pierzasty wąż: "Przecinają oś rzędnych w punktach B i C" czyli za x podstawić 0
3 lut 11:17
Jerzy:
No oczywiście,że tak. Ty liczyłeś punkty wspólne okręgu ze stycznymi.
3 lut 11:18