Równanie prostej, płaszczyzn
stokrotkę: 1. Równanie ogólnej prostej. Warunek równoległości i prostopadłości prostej w postaci Ogólnej.
2. Napisz równanie płaszczyzn równoległych do osi przestrzennego układu współrzędnych.
3 lut 10:05
Jerzy:
1) Nie ma takiego pojęcia w przestrzeni.
Proste w przestrzeni są równoległe, gdy ich wektory kierunkowe są równoległe.
Proste są prostopadłe, gdy ich wektory kierunkowe są prostopadłe.
2) To cała treść ?
3 lut 10:21
stokrotkę: Tak, to cała treść. Zakres to geometria analityczna
3 lut 10:26
Jerzy:
2)
By + Cz + D = 0 ( równoległe do osi OX)
Ax + Cz + D = 0 ( równoległe do osi OY)
Ax + By + D = 0 ( równoległe do osi OZ)
3 lut 10:43