Holomorficzność funkcji
jamjest44i4: Cześć,
Mam takie pytania z części teoretycznej z matematyki, dotyczące głównie holomorficzności. Znam
odpowiedzi mniej więcej ale, czy ktoś mógłby je potwierdzić i powiedzieć trzy po trzy czemu są
te poprawne
1. Która funkcja nie jest holomorficzna?
f=sin|z|
f=z3
f=sinz
2. Która funkcja jest holomorficzna?
f=rez+i(imz)
f=imz+i(rez)
f=|z|
f=rez
f=argz
f=iz
3. Funkcja f=|z| jest holomorficzna
nigdzie
argz>0
wszędzie
4. Funkcja f=z+i jest holomorficzna
w dziedzinie liczb rzeczywistch
nie jest
wszędzie
5. Funkcja f=|z|2
jest holomorficzna na całej płaszczyźnie
nie jest w żadnych punkcie
jest holomorficzna w pewnym podzbiorze płaszczyzny
6. Funkcją holomorficzną na całej dziedzinie nie jest
f=|z2|
f=1/z2
f=sin(z2)
7. Jeżeli C jest okręgiem o promieniu 1 i środku 1+i a f(z) jest holomorficzna na całej
płaszczyźnie to
Całka f(z)/z dz =2 pi i f(1)
całka f(z)/z dz =0
całka f(z)/z dz =2 pi i f(1+i)
8. Całka zespolona e(iz) po krzywej zamknętej równa się
0
2pi i
1
9. Funkcja f(t)=2t2+it2 przedstawia
prostą
parabolę
okrąg
Z góry dziękuję za odpowiedzi
3 lut 03:24
jamjest44i4: 10. Jeżeli z=x+iy to argumentem ez jest
argz
x
y
11. Jeżeli y1 i y2 są rozwiązaniami równania różniczkowego liniowego jednorodnego to jego
rozwiązaniem jest też
y1+y2
y1y2
y1+y2y1
12. Właściwym podstawieniem do równania y'−xy=x2y2 jest
u=y2
u=1/y
u=1/(y2)
13. Właściwym podstawieniem do równania y'−x2y=(x3)/√y jest
u=1/√y
u=√y
u=y√y
3 lut 03:26
jamjest44i4: podbijam lekko
3 lut 23:29
jamjest44i4: up
4 lut 20:12